Stortinget har opprettet et Havbruksfond. Fra og med 2016 skal 80 % av inntektene fra framtidig vekst på landsbasis i oppdrettsnæringen fordeles gjennom Havbruksfondet til alle kommuner og fylkeskommuner som det framgår av Akvakulturregisteret at har klarerte lokaliteter for oppdrett av laks, ørret og regnbueørret i sjøvann.

Jo høyere andel av lokalitetskapasiteten den enkelte kommune/fylkeskommune står registrert med i Akvakulturregisteret, jo større andel av midlene som skal fordeles vil tilfalle dem.

Lokalitets-MTB (maksimal tillatt biomasse) for alminnelige matfisktillatelser og tillatelser til særlige formål benyttes som fordelingsnøkkel, redegjør Fiskeridirektoratet på sine hjemmesider.

Litt i år, mye mer neste år

Fordelingen av årets pott fra Havbruksfondet er foretatt, der Bø kommune fikk tilført i overkant av 220.000 kroner. Dette beløpet forventer ordfører Sture Pedersen vil mangedoble seg til 2018.

– Det var aller første utbetaling vi nå har fått, og det bekrefter at ordningen i seg selv nå er oppe og går og fungerer etter målsetningen. Kalkyler basert på veksten i havbruksnæringen tilsier at Bø kommune kan forvente å få tilført minimum åtte millioner kroner neste år, beretter Pedersen optimistisk over telefon fra Bø.

Bø-ordfører Sture Pedersen forventer minimum åtte millioner kroner neste år. Foto: Tommy Hansen

Inn i økonomiplanen

Da Bø kommunestyre nylig vedtok budsjett 2018 og økonomiplan 2018-2021, ble det bestemt at rammen til skole- og barnehagesektoren økes med 1,1 mill. i 2019 og 2,5 mill. i 2020 og 2021. Også eiendomsskatten ble vedtatt redusert med èn million allerede til neste år. Inndekning fant sted med å budsjettere med midler fra Havbruksfondet. Dette mener Pedersen er uproblematisk.

– Å legge inn forventninger om relativt store midler fra Havbruksfondet i økonomiplanen mener jeg er udramatisk. En samlet havbruksnæring på landsbasis må nærmest kollapse for ikke å oppleve økning i vekst framover, er Bø-ordførerens oppfatning.

Pedersen mener det er flere kommuner i Vesterålen, som har lagt til rette for havbruksnæringen, som også kan forvente seg relativt store overføringer gjennom fondet framover.