I 2013 åpnet Havforskningsinstituttet og Statoil sitt havobservatorium på Hola utenfor Hovden. En observasjonsplattform på et korallrev på 260 meters dyp har siden sendt bilder og informasjon fra havbunnen rett ut på nett, tilgjengelig for forskere og publikum på prosjektets hjemmeside. Her legges også kontinuerlige strømmålinger og ekkolodd-observasjoner av hele vannsøylen ut.

I 2015 fikk Havforskningsinstituttet tildelt 60 millioner kroner fra Forskningsrådet til å utvide prosjektet. I år har de søkt Kystverket om å få gå i gang med arbeidet, en utvidelse som innebærer at observatoriet vil strekke seg fra land i Hovden til 10 nautiske mil utenfor territorialgrensen. Seks nye undervannsstasjoner skal settes ut, fire av dem skal inngå i et kablet nettverk.

På tvers av sokkelen

Prosjektet skal gå på tvers av den smale kontinentalsokkelen utenfor Vesterålen, helt ut til 2000 meters dyp.

– Målet er å samle inn data for å overvåke økologien i vannmassene og på havbunnen, samspillet mellom oseanografisk forhold og dyrelivets vandringer, og havmiljøet fra sekund til år, fra kyst til dyphavet, i dette økologiske kjerneområdet ved Norskekysten. Disse dataene vil være fritt tilgjengelig for både nasjonal og internasjonale forskningsprosjekter. Det ferdig utbygde havobservatoriet skal også fungere som en infrastruktur for uttesting av ny undervannsteknologi, heter det i søknaden til Kystverket, som de fikk positiv svar på i høst.

Forskerne ønsker blant annet å gjøre undersøkelser av hvor mye vann som passerer dette området.

– Golfstrømmen fra sør bringer varme og rekruttering av plankton og fisk inn i Barentshavet. Dersom vi klarer å kontrollere hvor mye som passerer, kan vi modellere hva som vil skje i Barentshavet det neste halvåret, har Olav Rune Godø i Havforskningsinstituttet tidligere sagt til VOL.

De skal også overvåke fiskebestandene, og ambisjonen er å få et begrep om mengde fisk som passerer området. En av undervannstasjonene som skal settes ut skal stå på 1500 meters dyp.

Første del settes ut til våren

Første del av utvidelsen vil ifølge Havforskningsinstituttets hjemmeside, imr.no, bli satt ut våren 2018 av Subsea 7 Norway AS, noe etter skjema.

Det jobbes også med andre del av utvidelsen.

Imr.no skriver fredag at Havforskningsinstituttet har signert kontrakt med Hafrsfjord-selskapet IMARI AS, til en verdi av 33 millioner kroner, på leveranser til en ny utvidelse. Den omfatter leveranse og installasjon av fem sensorplattformer med ulike instrumenter, samt strøm og kommunikasjonsforbindelser.

Prosjektet er et samarbeid mellom Universitet i Bergen, Universitet i Tromsø, Christian Michelsen Research, SINTEF Digital, UNI Research, Norges Fiskarlag, Statoil, Forsvarets forskningsinstitutt, Nansensenteret og Havforskningsinstituttet.