Julefeiringen har røtter i en eldgammel fest omkring vintersolverv for å ønske solen velkommen tilbake og for å få god vekst og grøde i det kommende året. Å bade til jul har lange tradisjoner. Mange steder i landet var det vanlig å ta julebadet på selve julaften. Far i huset badet først, så kona, deretter ungene og til slutt tjenere hvis de hadde noen. Alle badet i det samme vannet. Når alle var rene og hadde tatt på seg sine fineste klær, kunne man gå direkte til julebordet som var dekket med det beste man kunne by på av mat og drikke.

FRISKT: Det står ikke på humøret når Rune Eriksen isbader i Bø.

I Bø har man sin egen vri på julebadet, som gjøres på selveste julaften. Isbadeklubben her i kommunen er villere enn de fleste, her bades det gjerne hver eneste dag. Og julaften er intet unntak:

– Vi bada på julaften i fjor, da hadde vi med oss juletre og nisseluer og julepakker i lage oss uti, det var stor stemning, humrer Rune Eriksen, om juletradisjonen.

– Selv om det er julaften er ikke det grunn nok til å la være, det blir bare ekstra givende. Og selve julebadet har lange tradisjoner, så det er selvfølgelig derfra vi har hentet det, sier han.

Hardhauser

Isbadeklubben i Bø, omtaler seg selv humoristisk som inkarnasjonen på det glade vanvidd.

– Men i en gal verden kan det være litt greit å være litt gal sjøl, sier Rune Eriksen, som sammen med 73 år gamle Bjørnar Hansen utgjør den harde kjernen i klubben.

– Han Bjørnar er egentlig verre enn meg, det finnes nesten ikke unnskyldninger for å ikke hive seg uti. Vi prøver egentlig å bade hver dag hvis vi får det til. Det må være helt spesielle ting som dukker opp hvis vi ikke skal bade, sier han.

HEKTA: Rune Eriksen ble hekta på isbading og har startet eget isbadeklubb i Bø, der det stort sett bades daglig. -Kom og bli med, er oppfordringen fra friskusen.

Og isbadingen gjøres i all slags vær. For alt vær har sin sjarm, og det kan være både ganske barskt og tøft å være uti i uvær.

– Det råeste vi har gjort hittil var romjula i fjor, da var vi uti i full storm med orkan i kastene. Jeg nå understreke at vi har funnet oss en plass der det er hundre prosent trygt. Det er langgrunt og ikke noe drag i sjyen. Det er aldri fare på ferde, vi har stor respekt for naturkreftene. Samtidig ønsker vi å få utfoldet galskapen, og gjerne i den galskapen naturen kan by på, sier Eriksen.

Ifølge bøfjerdingen skjer det noe med deg når du bader hver eneste dag, du blir «hærig».

– Folk synes vi er «rape tuillat», når vi tusler uti havet der det er to-tre grader nå. Vi er mye på Fjærvollstranda og bader, og av og til på Søberg. Tidlig i desember er det tre grader i vannet, men vi vet av erfaring fra tidligere at det vil komme ned på to grader litt senere, sier han.

Det er faktisk så kaldt som det kan bli i havvann.

– På sommeren er det ikke så skrekkelig varmt heller, det blir ikke mye varmere enn 14-15 grader. Isbading er alt under 7 grader, det er å karakterisere som isbading har jeg forstått, sier han.

– Føler meg som en 20-åring

Hvorfor isbade? Fordi du er rett og slett et nytt menneske etterpå.

– Jeg bruker å si at det er dobbel bunn i det. Jeg for min del er plaga med ryggen og har to prolaps i ryggen som gjør at jeg ikke klarer å sitte i ro, og må være i bevegelse. At jeg er i virke er gunstig og jeg prøver å gjøre ting som kan legge forholdene til rette for at jeg kan holde på. Et isbad fungerer slik at når du har vært uti sjyen så er du så proppfull av adrenalin og endorfiner, at jeg føler med som en 20-åring når jeg kommer opp av vatnet. Sånn har Bjørnar det også, sier han.

– Jeg opplever også at hjernen skylles for slaggstoffer, man føler seg fresk og god og klar til å ta tak videre, sier Eriksen.

Han tror også at det er sunt å isbade, og selv er han sjeldent sjuk.

– Jeg jobber på næringsavdelinga i kommunen, og i fjor gikk det en runde med en ganske voldsom influensa og forkjølelses-epidemi, der folk var sjuke unna for unna på rådhuset. Da slengte jeg med leppa og sa at jeg ble ikke mye sjuk, og at de andre måtte hive seg med og isbade. Men den fikk jeg rett i fleisen, og ble spekksjuk, humrer han, med sier at trolig er det sånn at man må innom en slik runde år om annet.

– Men det jeg kan si for egen del er at jeg er veldig lite sjuk, sier han.

– Kom og bli med!

Eriksen roser isbadeklubbens eldste medlem for å være en skikkelig tøffing.

– Han er litt dårlig til beins, så Fjærvollstranda er en perfekt plass. Og der kommer nisen og selen og kobba og kikker på oss og lurer på hva slags tullinger dette her er. Bjørnar bruker å spøke med at så lenge ikke spekkhoggeren kommer og tar feil, så er det helt greit!

For Eriksens del starta badeeventyret med farsotten «Hopp i havet» der folk over hele landet utfordra hverandre til en dukkert.

– Jeg jobba på det tidspunktet ved Fiskeriparken på Myre, og Keven Vottestad som var sjefen utfordra meg, og jeg tok i på det og hoppa uti. Jeg fikk akkurat like mye sjokk som alle andre og mista nesten pusten da jeg hoppa uti. Men da jeg kom opp kjente jeg på at dette tror jeg at jeg skal gjøre flere ganger, sier han.

Dermed startet han å bade fra én til tre ganger i uka, før Bjørnar Hansen heiv seg med og det ble en isbadekubb.

– Det har pø om pø vært andre folk med, som har hatt lyst til å prøve å kjenne på hvordan dette er. Men det har vare blitt med ei stund med de aller fleste, så har de bakket ut. Jeg og Bjørnar representerer den harde kjerne, men vi er en isbadeklubb med har flere folk med i Facebook-gruppa. Vi ønsker oss flere ilage hvis det er interesse. Det er bare artig, jo flere man er dess bedre, sier Eriksen, som har ei oppfordring.

– Kom og bli med og hopp i det!

Romjulsbading

Og om du ikke skulle være i Bø, er det også mulighet for å bade i flokk i Sortland. Rått & Vått isbadeklubb i Eidsfjord har Lundebrygga som klubbhus, og isbaderne her bader en gang i uka, året rundt.

KLUBB: Rått & Vått Isbadeklubb i Eidsfjord bader ved Lundebrygga. Fra venstre Arne Hansen og Inger Grete Hansen, Else Nordheim, Bent Bakkan og Kjartan Michal Eilertsen.

Klubben som har medlemmer både fra Sortland og Hadsel har utformet sin egen logo, medlemmene har klubbtøy som badekåper og en egen vintertradisjon med møljebading, der det er et festmåltid med skrei i løpet av vinteren.

– Vi har 32 medlemmer, men for det meste er det er hard kjerne på 5-7 stykker som bader hver uke. Romjulsbading er en tradisjon, da bader vi på dagtid mens det er lyst, og dette har vi holdt i hevd de siste årene, sier Kjartan Michal Eilertsen.

Klubben har ikke en fast badedag i uka, men gjør ei dynamisk planlegging og annonserer badingen visa sosiale media.

– Vi lever i nuet og tar planleggingen fra gang til gang, for å få med flest mulig. Vi har badet med nisseluer på og med hodelykter, sånne små stunt dukker opp med jevnmellomrom, sier han.

Hvorfor isbader dere?

– Reinspikka galskap, humrer Eilertsen og tilføyer at det er galskap satt i system, der man er litt uhøytidelig. Og dessuten er det veldig sosialt, etter badingen er det kaffe og te og noe å bite i inne på Lunebrygga.

– For oss er det et sosialt treffpunkt rundt noe som gir ei kick. Vi har ei fin ramme rundt det, og vi skal ikke være for seriøse, humrer han.

Flere av medlemmene i Rått &Vått isbadeklubb har deltatt på den store isbadedagen på Skånland, som var 2. desember i år.

– Det er et artig arrangement, der det bades midt på dagen. Da er det opp til flere hundre i havet samtidig, det er skikkelig bra med leven, ler Eilertsen, som tilføyer at klubben i Eidsfjord gjerne tar imot ferske isbadere.

– Er pysete resten av året

Bård Borch Michalsen, som opprinnelig er fra Andøy har også en iskald tradisjon i forbindelse med jul. Han tar rett og slett et skikkelig nyttårsbad, og det i barske omgivelser i storhavet. Nyttårsdukkerten har en rutine hvert år, som starter med en løpetur fra Bjørnskinn klokken 11 på nyttårsaften. Etter 15,8 kilometer langs den nasjonale turistveien på yttersia av Andøya når Michalsen Børra etter en drøy times innsats.

FRISKT: Bård Borch Michalsen har en tradisjon med nyttårsdukkert, som tas på yttersida av Andøya.

– Tradisjonen har jeg holdt alle år, unntatt ett for da fikk vi barn og jeg var opptatt på fødestua. Ett år ble det i stedet for Børra badet i Indonesia, men i prinsippet har jeg holdt på med nyttårsbadet siden 1983, selv om det ikke har blitt badet i Børra hvert år, sier Michalsen.

Da han rundet 30-års-jubileum, skrev vol.no sak om den freske måten å feire det nye året på.

– Hvorfor dette startet, aner jeg ikke, det er tross alt 34 år siden, humrer Michalsen, og sier han tror det var et påfunn og en god idé om en skikkelig løpetur og en kald avriving etterpå, som startet nyttårsbadet.

– Jeg legger ikke akkurat på svøm, for det første er det rimelig kaldt og for det andre kan det være mye straum i bølgene i Børra, derfor skal man være forsiktig. Men det er en tradisjon som jeg regner med å fortsette. Nå er det 34 år siden jeg startet, og kanskje skal jeg holde på, hvis jeg lever så lenge, at jeg kan runde 50-års jubileum, sier han.

– Julebad har lange tradisjoner. Jeg kan godt si at generelt er jeg veldig pysete, så dette er ikke noe jeg holder mye på med. Men én gang i året må til, det blir liksom ikke nyttårsaften uten dette. Og kombinasjonen er fin, å først løpe 16 kilometer også bade det er en fin utgang på året, sier han.

Det er også et kick, man blir våken av å bade i hav.

– Man føler seg relativt levende ja, det er en god følelse, sier Michalsen, som også har hatt med seg både ulike gjester og de siste årene representanter fra familien på badingen.

– Det varierer litt fra år til år hvem som blir med, sier Michalsen.