Overliggere på sykehus er potensielt en stor utgiftspost for kommunene. Hvert døgn pasientene betegnes som overliggere, altså ferdig behandlet og klare til å fraktes fra sykehuset, faktureres med 4500 kroner.

Det skal presiseres at desember-tallene ikke er klare ennå, og er derfor ikke med i statistikken.

Best i Bø

I 2016 hadde Bø kommune 29 såkalte overliggere, i 2017 var tallet steget til 37 overliggere på sykehuset. Ett døgn i fjor ble ikke fakturert på grunn av ambulanse.

Det gjør Bø til desidert best i klassen på å ta imot ferdigbehandlete pasienter, med en økning bare på 8.

Øksnes hadde i 2016 14 overliggere, noe som i 2017 var økt til 32. Ett døgn er her ikke fakturert fra sykehusets side, på grunn av lege.

I Hadsel var det en økning fra 112 overliggere i 2016, mens dette tallet økte til 158 i 2017. Økningen var på 46 overliggere, noe som gir kommunen en utgift på 207.000 kroner.

– Hadde stort trykk i fjor

For Andøy kommune var det i 2016 15 såkalte overliggere på sykehuset, i 2017 var dette tallet økt til 66. Økningen på 51 koster kommunen 229.500 kroner.

Mai Britt Solsvik er assisterende enhetsleder pleie og omsorg i Andøy og sier det er vanskelig å si noe direkte om årsaken.

– Vi har hatt et stort trykk i fjor med utskrivningsklare pasienter, og har ikke klart å ta i mot alle. Det begynte i vår, egentlig rundt den siste uka i mai, sier Solsvik.

På sykehjemmet på Åse utnytter de det de har av kapasitet for å at imot de utskrivningsklare pasientene.

– På sykehjemmet tar vi imot så lenge vi klarer, vi har 28 vedtatte plasser her men har hatt langt flere i gjennomsnitt den siste tida. Fra slutten av mai har vi hatt et gjennomsnitt på 34 her ved sykehjemmet, men vi har vært helt oppe i 37. Så vi tar imot så lenge vi klarer å ta imot, sier hun.

Kommunestyret har vedtatt å bygge nytt sykehjem på Åse, og nye omsorgsboliger på Andenes.

– Jeg vil tro at det vil hjelpe på situasjonen, vi får da mindre sykehjemsplasser men flere omsorgsboliger enn det vi har i dag, sier Solsvik.