Det var et landemerke som ble lagt i bakken tirsdag formiddag, da Loran C-masta ble sprengt på Gimstad.

– Kan huske oppføringen

Loran C-masta var den første som ble satt opp i Norge, og nå den siste av de fire mastene som ble sprengt. Mange skuelystne var kommet til, for å overvære sprengninga. Og noen av dem har nær tilknytning til det kjente landemerket i Bø.

Blant dem er Kurt Dahl, han var fem år gammel da masta ble satt opp i 1959 og kan så vidt minnes dette.

– Jeg kan huske da de satte den opp. Nå er jeg en av grunneierne her, en av de største grunneierne for området der Forsvarets base står, sier Dahl, som dermed hadde blitt varslet fra kommunen om sprengningen.

– Siden de har sluttet å bruke Loran C er det vel ikke bruk for den, ny teknologi tar over. Sånn er det, sier han litt hoderystende.

– Var alltid lys

– Det blir litt rart når den masta blir borte, den har jo stått her i nesten 60 år. Da jeg vaks til var jeg mye her på stasjonen, og sprang inn og ut her. Det var utrolig spennende for å få sett dette anlegget for en liten gutt, sier Dahl.

Han forteller at til det kjente landemerket var det eget aggregat, slik at om strømmen var borte andre steder så lyste det i masta uansett. I storm og stilla, og i nordlys, har den 245 fot høye masta lyst.

Robin Olaisen tok dette bildet natta før Loran-C masta ble sprengt, siste natt i nordlys.

SISTE NATT I NORDLYS: Robin Olaisen tok dette bilet natta før Loran-masta i Bø ble sprengt. Foto: Robin olaisen

– Det var alltid lys i den. Så det er litt vemodig at den nå blir borte, sier Dahl.