Når formannskapet i Bø møtes onsdag i neste uke, er det blant annet med kommunereformen på sakslista.

I sin innstilling til saken, som avgjøres av kommunestyret 30. oktober, tilrår rådmann Åsa Elvik at det avholdes en folkeavstemning i Bø om kommunesammenslåing.

Dette skal gjøres i forbindelse med kommunestyrevalget høsten 2015.

- Det er sterke føringer på at innbyggerne skal høres i et så viktig spørsmålet som spørsmålet om kommunesammenslåing. Staten har signalisert at kommunene kan velge mellom å bruke spørreundersøkelser eller å bestemme at det skal holdes en lokal, rådgivende folkeavstemning. Bruk av spørreundersøkelser er etter rådmannens vurdering ikke en tilstrekkelig demokratisk metode, skriver rådmannen.

- Om Bø skal slå seg sammen med en eller flere kommuner, eller ikke, er et godt egna tema for lokal folkeavstemning, mener Elvik.

Vesterålen regionråd har engasjert en konsulent som skal utarbeide et faktagrunnlag for videre behandling av framtidig kommunestruktur i Vesterålen. Konsulenten er i gang med sitt arbeid, og skal ferdigstille dette innen februar 2015.

Elvik tilrår kommunestyret å behandle en egen sak om folkeavstemning våren 2015, når utredninga fra regionrådet er ferdig og behandlet.