I le: Det er ved den røde streken på østsida av Gaukværøya Egil Kristiansen og Sønner planlegger 12 laksemerder. Foto: Illustrasjon Google Maps.

Onsdag kveld arrangerer selskapet folkemøte i Bøhallen om et tema som allerede har skapt blest og reaksjoner rundt lunsjbordene i Bø. Gaukværøya er av mange regnet som en yndig naturperle. Derfor er Kristoffersen forberedt på reaksjoner.

-  Det er jo vanskelig å se for seg innvendinger før et slikt møte, men en av innvendingene som helt sikkert kan komme er nettopp dette med å ødelegge utsikt for turister og andre og miljømessige hensyn, sier Kristoffersen.

Protester

Kristoffersen sier firmaet allerede har vært i samtaler med Norges Fiskarlag og Norsk Kystfiskarlag for å få deres innspill. De vil ha mye å si i forhold til om Egil Kristoffersen og Sønner skal få i havn prosjektet.

- Fiskarlaget hadde ingen innvendinger, mens Norsk Kystfiskarlag mener at det uansett lokasjon ikke er plass til flere oppdrettsanlegg i Bø, hevder den daglige lederen og legger til.

- Vi har registrert den innvendingen og det er vel det som er den hardeste motstanden til nå. Men det er nettopp derfor en går gjennom denne prosessen, forklarer Kristoffersen.

Avhengig av gjennomslag

For Egil Kristoffersen og Sønner er en ny lokasjon med merder helt nødvendig om de skal ha mulighet til å vokse.

- Vi må ha mer areal for å opprettholde funksjonen. Så vi er helt avhengig av at vi finner ei løsning. Det blir i dag tøffere og mer kompliserte miljøbestemmelser for hver dag som går, så for oss er en plassering ved Gaukværøya helt ideell.

Årsaken til at nettopp Gaukværøya er valgt er flere.

- For det første så er den like aktuell som mange andre plasser og kontrovers vil det nok bli uansett hvor en legger et slikt anlegg, sier hun før hun peker på de faktorene som gjør at Gaukværøya er det hun mener er den best egnede plassen for et slikt anlegg.

- Det er passelig langt unna andre lokaliteter, langt unna annen bebyggelse, det er ingen terskler, bunnen er fin der og de vil på østsida av øya ligge i le for det verste uværet, forklarer Kristoffersen.

Området er i dag ikke avsatt i kommuneplanen til akvakultur, men et fiskeriområde.