Såkalte ti på topp-turer er populære arrangementer over hele landet. Men en fellesnevner for fjellene som alle disse turene går til, er at de har offisielle navn. Slik er det ikke i Bø og Øksnes. Der ble det nemlig arrangert ti-på topp tur til en navnløs topp som ligger på grensen mellom de to kommunene. Dette til tross for at fjellet er registrert med høydemeter.

Døpte fjellet

I fjor sommer skulle fjellentuasiastene Kate Olsen og Viggo Willassen opp på den navnløse toppen. På det tidspunktet hadde Olsen bestemt seg for å døpe det navnløse fjellet for Bøksnes, som spiller på at det ligger på grensen mellom Bø og Øksnes. De laget navneskilt og dro like til toppen, som ligger 500 høydemeter over havet.

– Vi tok bilder av skiltet på toppen, la det ut på Facebook, og døpte på den måten fjellet uoffsielt, forteller Willassen, som understreker at han har undersøkt grundig om fjellet har et navn fra gammelt av.

– Jeg har sjekket med grunneiere, men har ikke funent noe offisielt navn på denne fjelltoppen, slår han fast

Populært forslag

Navneforslaget "Bøksnestinden" falt tydeligvis i god jord hos folk flest. Alle som gikk opp dit i ettertid skrev i boka at det hadde vært på nettopp "Bøksnestinden". Det ferske fjellnavnet ble til og med trykket på et krus, som de som har vært ti turer på toppen, blir premiert med. Nå håper Willassen å få navnet offentlig godkjent og registrert.

– Vi har vært i kontakt med kommunen, som har svart at de skal se på saken. Jeg regner også med at kartverket må inn i bildet etter hvert.

Dersom navnet blir godkjent, skal vi finne og merke en god sti opp, slik at mange flere kan få glede av å nyte utsikten fra "Bøksnestinden". Jeg er veldig spent og håper at dette går i orden, forteller Willassen.

-Kjempesak

Ordfører i Bø, Sture Pedersen, er svært positiv til forslaget da VOL tar kontakt.

– Dette synes jeg er en kjempesak, og jeg har særlig sansen for navneforslaget Bøksnes, sier han.

Pedersen kommer til å kaste seg over oppgaven med å gjøre navneforslaget offisielt.

– Jeg er litt usikker på hvordan vi skal gå frem. Men i første omgang vil jeg be rådmannen om å utrede en sak på dette, og så skal vi etter hvert samkjøre det politisk med Øksnes, forteller Pedersen.