Veistykket: Det er veistykket ringet rundt med rødt som ble asfaltert av kommunen.

Da Bø kommune i 2013 valgte å asfaltere en innfartsvei til Skagkaia i Bø, etter protester fra Lamark, mottok hun så ei saftig regning fra kommunen.

- Jeg stiller meg helt uforstående til at kommunen kan handle på denne måten, skriver hun i et brev til Bø Kommune i april i år. Dette er oppfølging av et brev sendt i 2014.

Lone Lamark har i en årrekke drevet Skagkaia ved Skagen i Bø. Her har hun overnatting og restaurant for turister i idylliske omgivelser. Høsten 2013 ble hun ringt opp av navboer som kunne fortelle at Bø Kommune hadde startet forberedende arbeid for asfaltering på veien inn til Skagkaia.

- Jeg tok umiddelbart kontakt med Bø kommune, ved brannsjef Einar Botnmark, om at dette arbeidet måtte stoppes og at jeg selv skulle ta tak i veien og fylle på mer grus om nødvendig. Jeg planla også endringer i restauranten og uteserveringen, som ligger på hver side av veien inn til Skagkaia. Til tross for dette tok de seg til rette og asfalterte et område som i tillegg var bredere enn øvrig vei i området, forteller Lamark i et brev til Bø kommune i april i år.

I samtalen med Botnmark og Bø Kommune hevder Lamark at hun muntlig foreslo å få i stand et møte for å sikre sikker ferdsel for alle på eiendommen, men da Lamark kom hjem fra ferie var altså eiendommen asfaltert.

- Trafikken til Skagen kai er minmal med ett til to skipsanløp i året tilsier jo ikke at det måtte asfalteres umiddelbart, uten å ta hensyn til mine interesser, skriver Lamark i brevet.

Senere samme år kom det dumpende et krav for arbeid og matriell på flere tusen kroner fra Bø kommune.

- Kommunal vei

I et svar til Lamark fra Brannsjef Einar Botnmark, hevdes det at veien det er snakk om er kommunal vei og at kommunen måtte asfaltere for å reparere et brudd.

- Bø kommune asfalterte et brudd i veibanen etter at klager hadde gravd privat kloakkledning gjennom veien og brøytemannskap skrev avvik da de var redd for å kjøre plogen fast i bruddet, skriver Botnmark i brevet og fortsetter.

- Det anføres i klagen at veien er "privat gårdsplass". Veien er tidligere fylkesvei som Bø kommune har overtatt fra Statens Vegvesen da den ble nedklassifisert til kommunal vei.

Det er ved brevet lagt ved en utskrift fra matrikkelen som berefter at dette er en tinglyst kommunal vei. Det heter også i brevet at veistykket er regulert offentlig vei.

- Urimelig

I sitt brev sier Lamark at hun i 2009 la ned en strømkabel under veien, og at dette så ble fylt på. Hun skriver også at hun med vilje lot det være en liten dump i veien for å tvinge folk til å sette ned farta.

Lamark stiller seg uforstående til påstanden og sier kartutsnittene som er sendt ikke beviser at veien er kommunal. Hun sier at veistykket er en del av eiendommen som da er privat grunn.

- I offentlige arkiver finner jeg ikke noen dokumentasjone på at Bø kommune på noe tidspunkt har overtatt eiendom 18/6(Skagkaia red.anm), skriver hun i brevet og sier at hun hele tiden har lagt til rette for fri fersdsel på eiendommen.

- Som eiere har vi aldri på noen som helst måte vært til hinder for allmenn ferdsel over eiendommen. Vi har ansett kommunens asfaltering som en liten kompensasjon for den slitasje ferdsel over gårdsplassen medfører, men dette betyr jo ikke at kommunen eier området eller kan ta seg til rette slik det nå er gjort.

Slik står saken nå. Bø kommune står på sitt krav og Lamark nekter å betale. VOL har forsøk å kontakte Lamark for oppfølgende kommentar og kommer også til å ta kontakt med Bø kommune for å få svar på ytterligere påstander fra Lamark i brevet.