Kommunestyret i Bø har vedtatt å avholde en rådgivende folkeavstemming samtidig med kommunestyre- og fylkestingsvalget i september. Det skal utarbeides et nøytralt informasjonsmateriell og det skal avholdes folkemøte, som finner sted i kultursalen tirsdag i neste uke.

Nei-mann skal innlede

Til å holde innlegg har Bø kommune hyret inn Per Gunnar Stensvaag, omtalt som kommuneekspert, blant annet i sin rolle som fagdommer for temaet «Norske kommuner» i TV-suksessen Kvitt eller dobbelt. Senere har han laget avhandlinger om temaet, og holdt foredrag.

Han engasjerte seg også sterkt i debatten under den forrige prosessen med kommunereform da Erna Solberg var kommunalminister, og er tydelig i mot en kommunesammenslåing.

- Vanskelig å finne innledere

- Bø-ordfører Sture Pedersen, Per Gunnar Stensvaag er vel langt fra nøytral i denne saken?

- Vi har prøvd å få tak i en bra innleder på ja-sida, men fikk det siste forfallet for bare noen få dager siden. Det har vært vanskelig å finne gode innledere på ja-sida, sier Pedersen, som selv har tatt klart standpunkt mot kommunesammenslåing.

Pedersen utelukker ikke at det kan komme et nytt folkemøte på et senere tidspunkt, der det kun er en innleder fra ja-sida.

- Jeg har tillit til at Stensvaag klarer å være konstruktiv og god i debatten. Jeg håper uansett at folk fra alle kategorier kommer, og at vi kan klare å få til en debatt. Hvis salen fylles med bare ja-folk, kan det jo bli et nøytralt møte. Hovedpoenget fra min side er uansett å få opp engasjementet, sier han.

Robust

Regjeringens kommunereform tar sikte på å etablere en ny kommunestruktur, med færre og mer robuste kommuner. Regjeringen beskriver dagens kommuner som generalistkommuner. Dette innebærer blant annet at alle kommuner har de samme kravene når det gjelder å gi tjenester til innbyggerne, samt planlegging og utviklingsoppgaver i lokalsamfunnet.

Ettersom halvparten av de 428 kommunene som finnes pr. dato er kommuner med mindre enn 5000 innbyggere, mener Regjeringen at et flertall av kommunene ikke er store eller robuste nok til å håndtere de oppgavene de er forventet å løse.

Kommunenes oppgaver

Samtidig pågår det et utredningsarbeid der det tas sikte på å gi ytterligere oppgaver til kommunene i årene som kommer. Det er varslet en stortingsmelding om nye oppgaver til robuste kommuner som er like rundt hjørnet.

På vegne av kommunene i Vesterålen ba Vesterålen regionråd konsulentfirmaet BDO om å gjennomføre en utredning knyttet til en eventuell kommunesammenslåing i Vesterålen. Kommunestyret i Bø mener rapporten ikke gir et tilstrekkelig grunnlag for å ta stilling til spørsmålet.

- BDO-rapporten skulle få frem positive og negative sider ved kommunesammenslåing. Jeg kan ikke se at man har klart å få det frem i rapporten, den virker veldig ensidig, sier Sture Pedersen.