Ordfører i Bø, Sture Pedersen, er selvsagt veldig glad for dette.

- Dette er svært gledelig. Det betyr at vu er herre i eget hus igjen. Det letter budsjettprosessen for neste år og det betyr at vi kan gi enda mer tjenester til innbyggerne våre. Vi kan være enda mer offensiv i nærignsutviklingsarbeidet vårt. Så dette er en gledens dag, sier Pedersen.

Bakgrunnen er blant annet at Bø kommune har fått godkjent de 19 millionene de fikk som kompensasjon fra Nergård-konsernet.

- I dag fikk vi et svært gledelig brev i posten: Fylkesmannen i Nordland har godkjent budsjettet for 2015. Og: Fylkesmannen kan si seg enig i Bø kommunes føring av de såkalte Nergård-millionene. (Kommunestyrets vedtak er at noe av midlene skal brukes til å dekke tidligere års underskudd.) Dette er et langt steg videre mot at Bø kommune kommer ut av ROBEK-lista, skriver rådmannen på Bø-kommune sin Facebook-side.

- Med bakgrunn i sakens omstendigheter av den tid som har gått er dette en løsning Fylkesmannen kan si seg enig i, heter det i brevet.

Unngikk oppsigelse

Pedersen er spesielt glad for at kommunen gjennom de fire årene de har stått på Robek har unngått oppsigelser.

- Bø sin største arbeidsplass er Bø kommune. Det at vi er ute av Robek medfører at vi sikrer arbeidsplassene i kommunen. Vi har unngått oppsikgelser er glad for å kunne si at vi kan fortsette det vi har gjort.

Formelt sett er ikke Bø ute av Robek riktig ennå. Det er de først da regnskapet for 2014 er banket. Men godkjennelsen fra Fylkesmannen gjør at de i praksis er ute og kan planegge 2016 ut fra dette.

Pedersen sier kommunen skal være offensiv fremover, men at de også skal drive ansvarlig.

- Vi skal føre en god politikk for ansatte og næringsliv, men vi skal ikke gå av hektene. Vi må føre en fornuftig poltikk slik at vi går i balanse og overskudd.

Kommunen har hatt balanse de siste årene også, men har havnet i underskudd på grunn av drifta. Nå håper og tror Pedersen kommunen vil drive uten at noen trenger å se de i kortene ei god stund fremover. Han mener også at det å stå på Robek ikke bare har vært negativt.

- Det har vært lærerrikt og kke noen katastorfe. Vi har hatt et godt forhold til fylkesmannen og har gjort mye til tross for at vi har stått på lista. Det har heller vært andre som har hatt fokus på dette med Robek. Jeg tør å påstå vi har gjort mye selv om vi har vært der, men nå skal vi få til enda mer.

Dette er Robek:

ROBEK er et register over kommuner og fylkeskommuner som er i økonomisk ubalanse. Kommuner og fylkeskommuner i ROBEK må ha godkjenning fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet for å kunne foreta gyldige vedtak om låneopptak eller langsiktige leieavtaler, samt at lovligheten av budsjettvedtakene skal kontrolleres.