I september kan skoleelever på alle trinn delta i et felles nasjonalt forskningsprosjekt for å kartlegge dyrelivet i vanndammer. Forskerne har bedt elevene spesielt om å se etter de ørsmå dafniene, vannlopper.

I Vesterålen skal Eidet skole i Bø kommune delta med 5. til 7. trinn. Fra Lødingen ungdomsskole deltar klasse 8B.

- Her har skolene mulighet for å bli med på et reelt forskningsprosjekt. Uten elevenes innsats ville antakelig ikke denne kartleggingen blitt gjennomført, i hvert fall ikke i samme omfang. Det uttaler administrerende direktør Arvid Hallén i Forskningsrådet i ei pressemelding.

På landsbasis har godt over 100 skoler meldt seg på.

Elevene skal oppsøke dammer, og spesielt se etter noen millimeterstore krepsdyr – dafniene. Dyrene legges på glass og sendes til forsker Bjørn Walseng ved Norsk institutt for naturforskning (NINA). Etter en rask kikk i mikroskopet kan han kontrollere at arten er riktig bestemt. Han vil oppdatere de offisielle utbredelseskartene for alle arter som sendes inn og lage sluttrapporten for prosjektet, står det i pressemeldinga.

- Hvor i landet og i hvilke typer dammer dafniene lever i, er informasjon vi mangler. Vi ville ikke ha kapasitet til å gjennomføre en kartlegging i dette omfanget uten den innsatsen som mange skoler nå bidrar med, forteller Walseng.