I Nordland legges et velfungerende utdanningstilbud ned. LOSA – modellen for yrkesfagene, med veksling mel lom utplassering i arbeidslivet og teori i klasserommet slik Stortingsmelding nr. 20 iv rer for, blir borte. Modellen skal erstattes med nettundervisning. (NiN=Nettskolen i Nordland)

I saksdokumentene fra Nordland f ylkesting i sak 115/13 vises det til at s kolen i Bø skal nedlegges fra høsten 2014, og skolene i Steigen og Lødingen nedlegges fra høsten 2015.

Hvor skal disse ungdommene få sin nettveiledning fra når en ikke får dette lokalt? Skal dette bli et forsvarlig pedagogisk opplegg, må vi beholde de skol ene som kan undervise/veiledede elevene og følge dem opp på en skikkelig måte. Nettlæreren kan ikke følge opp fremmøte, progresjon og den sosiale biten som er viktig i dagens samfunn.

Næringslivet i regionen etterspør nå flere ungdommer med yrkesfagutdann ing. Dette har næringsforeningene både i Vesterålen, Ofoten, Lofoten og Sør - Troms etterspurt. Det er derfor viktig at vi har lokale skoler som kan gi denne yrkesfagutdanningen.

Nordland fylkes satsningsområde er «mål om å minske frafall i den videregående skolen». Derfor har man i Nordland satset på en desentralisert struktur slik at de fleste kan bo hjemme i iallfall første året på videregående skole. I f.eks. Hammerfest ser en at nærkontakt med næringsliv, arbeidsmarkedet og skolen gjør slik at ungdommene får gode karakterer og har lite fravær. En forutsetning er at det finnes en skole og samarbeide med.

De elevene som bor i en liten kommune og har nedsatt funksjonsevne rammes enda hardere. De elevene taper dobbelt ved nedleggelse av skolesteder som Lød ingen og Bø. De har stort bistandsbehov også etter skoletiden. Dette kan i mange tilfeller medføre at skolegang velges bort.

Det å beholde et desentralisert utdanningstilbud er viktig for Vesterålen. Omkamper om nedbygging skaper usikkerhet både for ungdom mene, lokalsamfunnet og næringslivet. I Lødingen er videregående en vesentlig del av «høykompetansemiljøet». Og det jobbes med å opprette flere nye linjer for å utvikle skolen. Dette kan være med å beholde ungdommen i den videregående skolen.

Flytt elever fra overfylte skoler til Lødingen, og sats på videreføring av IKT servicefag Vg2 og Vg3, studiespesialisering Vg1 med fordypning i Handball (Vg2), Kulde og varmepumpeteknikk (Vg2) og tilrettelegg for Barne - og ungdomsarbeiderfag Vg2, og

Helsearbeiderfag Vg2. Lødingen har nytt skolebygg, godt kvalifiserte lærere, hybler, lite frafall og elever som trives på skolen. Bruk derfor de gode skolebyggene vi har, i stedet for å bygge ut, og sats på nye linjer slik at ungdommen fortsetter å ta videregående skole.

Arbeidsutvalget i Vesterålen regionråd ser derfor med stor bekymring på planene om å legge ned de videregående skolene i Bø og Lødingen. Bevar skolen, og gi utviklingsmuligheter. Da kan vi fortsatt gi et godt tilbud til våre ungdommer, slik at ungdommen blir værende i regionen vår.

Med hilsen

Silje Kristoffersen

sekretariatsleder