Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen la torsdag frem Fagmilitært råd. Han foreslo, som forventet, å legge ned Kystvaktbasen på Sortland og Orion-basen i Andøy.

Forsvarssjefen sier at prinsippet er at de skal kraftsamle rundt de største basene. Dette for å styrke beredskapen og ha et troverdig motstandsdyktig forsvar i fremtiden.

Det betyr at man i fremtiden skal satse på å sentralisere basene i Trøndelag og Ofoten.

Ofoten og Trøndelag

– Ved å kraftsamle basene i de operative områdene i Trøndelag og i Ofoten styrker vi evnen til beskyttelse av mottak av allierte forsyninger og soldater, samt få egne styrker til Nord-Norge ved ei krise, sa Bruun-Hansen under pressekonferansen.

– De basene som ligger på utsiden av kraftsamlingene, foreslår vi nedlagt. Sortland Kystvaktbase foreslår vi at fartøyene blir understøttet fra Ramsund og ledelsen samlokaliseres med Sjøforsvarets øvrige ledelse.

Les også: Vil legge ned i Andøy og på Sortland

Berører mange

– Jeg tenker at dette er en ekstremt viktig sak for hele regionen. Vesterålen har vært en god vert for forsvaret slik det har fungert til nå. Et uttrykk for dette er alle de ansatte og deres familier som har bosatt seg her. En nedleggelse av Kystvakta og Orion-basen vil berøre mange arbeidstakere og deres familie, sier påtroppende regionrådsleder, Siv Dagny Aasvik (Ap) til VA.

– Som regionrådsleder vil jeg jobbe politisk og faglig strategisk opp mot storting og regjering. Selvfølgelig i et nært samarbeid med ordførerne i Sortland og Andøy, der de er mest berørte. Jeg vil stille opp med det jeg kan for at Vesterålen skal dra i lag. Dette er vi samlet om.

Les også: - Nå må Vesterålen stå samlet i kampen

Mange funksjoner

Aasvik mener det ikke er til landets beste at man legger ned Kystvakta og Orion-basen i Vesterålen.

– Forsvarssjefen glemmer at Kystvakta og Orion-basen fyller langt flere funksjoner enn å bare være forsvarsbase. Blant annet driver de med fiskerioppsyn, miljøforvaltning og søk og redning. Jeg setter min lit til at storting og regjering gir en samfunnsmessig totalvurdering. Dette handler om de beste løsningene for Norge, både innenfor suverenitetshevdelse og innenfor sikkerhet og beredskap i nordområdene, sier hun.

Les også: 350 stillinger i fare på Andøy