Det har vært store diskusjoner rundt tomta der Europris er plassert. En av forutsetningene for at Europris skulle etablere seg på Stokmarknes var at man skulle få lov å ha en matbutikk på siden. Dette godtok kommunestyret i sin tid da den første reguleringsplanen ble vedtatt.

Holder kortene tett

Det er to arealer rundt Europris. En på øversiden og en på nedsiden.

– Arealet på øversiden ønsker man å ha til plasskrevende virksomhet. Man bestemte seg for å omgjøre reguleringsplanen der, for eiendomsutvikleren så ikke behov for boliger i området. Vi vet ikke hva som kommer, for eierne holder kortene tett til brystet. Vi vet hvilken type butikk som kommer. Det blir en plasskrevende butikk, sier kommuneplanlegger Hans Christian Haakonsen.

Les også: Kan bli ny butikk ved siden av Europris

Skeptiske til dagligvarehandel

På nedsiden ønsker Europris en dagligvarehandel.

– Det er vi skeptiske til. Vi burde vært skeptiske første gangen, men da hadde vi ikke handelsanalysen, og vi hadde ikke noe grunnlag til å si om det var bra eller ikke bra. Vi frykter at man flytter ting ut av sentrum, fordi en ny dagligvarebutikk vil skape økt konkurranse i forhold til butikkene i sentrum.

– Noen vil si at konkurranse er sunt, men vi kan komme i en situasjon at en aktør i sentrum kan gå konkurs på grunn av så mange dagsligvarebutikker.

Les også: Europris etablerer ny butikk i Vesterålen

Liten handelslekkasje

I handelsanalysen viser det seg at Stokmarknes har en så god dekningsgrad at stedet er så og si selvforsynt på dagligvarer.

– Når vi ser på detaljvarer, ligger vi på rundt 50 prosent, hvor vi har en betydelig handelslekkasje til Sortland. Handelslekkasje er lite merkbar i forhold til dagligvare, noe som viser at vi har det vi trenger på Stokmarknes.

Haakonsen sier at Europris treffer et segment som er viktig og hindrer handselslekkasje mot Sortland.

– Å åpne en dagligvarebutikk på Myran kan bli en fare for sentrum. Det kommer til slutt an på hvor seige dagvligvarebutikkene i sentrum er.