VA skrev tidligere i år om Gunnhild Pauline Baade (31) som skrev søknaden som sikret Regnskogfondet årets TV-aksjon.

– Det var en enorm lykkerus da vi fikk bekreftet at vi fikk TV-aksjonen. Da måtte vi brette opp ermene, og  gi jernet for å skape tidenes TV-aksjon.

– Kan redde skogen

I et år har Regnskogfondet jobbet med å finne historier som de tror vil engasjere folket, og samtidig vise frem arbeidet som de gjør i regnskogen.

– Vi vil vise hvor viktig regnskogen er for de 260 millioner menneskene som lever der, men også hvor viktig den er for oss her hjemme, sier Baade.

Midlene fra TV-aksjonen skal gå til å beskytte store regnskogsområder i Brasil, Peru, Indonesia, Papua Ny-Guinea og DR Kongo. Det lever store mengder med planter og dyr i regnskogen. Verden står også overfor klimaendringer som kan forebygges ved å bevare regnskogen.

– Vi har muligheten til å være den generasjonen som kan klare å redde regnskogen og hjemmet til menneskene som bor der. TV-aksjonen vil utgjøre en stor forskjell i dette arbeidet.

Stort hjerte

Baade har lenge vært engasjert i bistandsspørsmål og menneskerettigheter.

– Det er vanskelig å si at det var ett øyeblikk som gjorde at det var dette jeg ville jobbe med. Men allerede da jeg gikk på ungdomsskolen på Stokmarknes føltes det naturlig å kjempe for at andre skal ha det bra.

Derfor gikk hun journalistikkutdanning for å gjøre folk oppmerksom på problemene i verden.

– Det var sånn jeg skulle «redde verden». Men etter å ha jobbet som journalist i flere år ville jeg gjøre noe nytt.

Dermed flyttet hun til Vietnam, og jobbet ved den norske ambassaden. Da oppholdet nærmet seg slutten søkte hun på jobb i Regnskogfondet. Over dårlig dekning på et skypeintervju gjorde hun såpass godt inntrykk at hun fikk jobb i organisasjonen og flyttet hjem til Oslo.

Bursdagsfeiring

TV-aksjonen holdes 18.oktober - på bursdagen til Baade.

– Det er ingen tvil om at det blir en veldig annerledes bursdag. Jeg gleder meg til å se engasjementet og den gleden som mange kommer til å vise den dagen.

Hun skal tilbringe dagen i kulissene på Marienlyst. Der skal hun sitte aktivt på sosiale medier.

– Mitt hovedfokus er ikke på hvor mye penger vi får inn. Jeg tenker mest på mulighetene til å gjøre regnskogen og dens viktighet mer kjent for det norske folk.

Hun vil oppfordre alle i Hadsel til  å ta søndagsturen 18. oktober med bøssa.

– Jeg er en lokalpatriot  selv om jeg bor langt unna. Vesterålen har en unik natur som brukes aktivt og blir tatt vare på. Jeg tror mange kjenner seg igjen i hvor viktig det er å ta vare på naturen.