– Det er ofte snakk om at en i en innkjøringsperiode i ny jobb har ei bratt læringskurve. I dette tilfellet er det snakk om klatring, sier Freiberg.

Fredag sprakk nyheten om at tidligere Hadsel-ordfører Kjell-Børge Freiberg, hadde landet jobben som statssekretær i Olje- og Energidepartementet. Siden da har han vært på jobb i hovedstaden, og slik blir det i en periode fremover.

– Jeg brukte halve fredagen i Olje- og Energidepartementet og har brukt helga her på jobb. Jeg kom tidlig på jobb i morges og de har ikke bedt meg om å reise hjem ennå, sier Freiberg i kjent spøkefull tone.

Les også: Freiberg blir statssekretær

Sommerfugler i magen

Han føler seg som en unge på første skoledag foran sin første hele uke som statssekretær.

– Det er en god porsjon med sommerfugler i magen. Det er spennende rett og slett. Jeg har ikke vært statssekretær før, og det merker jeg når jeg ser på kalenderen min fremover, sier Freiberg.

Det blir med andre ord mye nytt og mange debuter fremover for mannen fra Innlandet. Han hevder imidlertid at det er mange likhetstrekk mellom ordførerjobben og det å være statssekretær.

– Det er en jobb. Det å være ordfører er også en jobb. I begge jobbene vil en ha saker en brenner mer for enn andre og saker en jobber mer med enn andre. Mange tror at det å være ordfører innebærer å bestemme alt. Slik er det ikke der og slik er det ikke her. Det som blir veldig spennende er å være med der de store avgjørelsene blir tatt.

Diplomatisk

Gjennom sine åtte år som ordfører i Hadsel har folk flest og pressen blitt kjent med han som en sitatvennlig politiker som skyter fra hofta. Da vi spør han om oljevernbasen på Fiskebøl nå er i boks siden han er der han er, viser han at han allerede har lært seg statssekretær-sjargongen.

– Avgjørelsen om en oljevernbase på Fiskebøl ligger ikke i olje- og energidepartementet, men i samferdselsdepartementet. Dermed må jeg vel være så diplomatisk å si at den avgjørelsen ligger hos andre. Samtidig vil jeg jo tilføye, siden jeg snakker med lokalavisa, at jeg er bevisst hvor jeg kommer fra, sier han.

- Når det er sagt, så må jeg nok holde fingrene av fatet hva gjelder miljøbase, som følge av at jeg har jobbet med saken fra et annet ståsted.

Tok betenkningstid

Freiberg innrømmer at han har visst om muligheten for å bli statssekretær i en periode.

– Jeg har visst om det ei stund, men så er det slik at når det gjelder statssekretær-stillinger, så vet du ikke noe før du står der og blir utnevnt av Kongen, sier Freiberg.

Da telefonen med spørsmålet om han var villig til å vurdere stillingen kom, ba han om betenkningstid.

– Jeg sto og snakket i telefonen da jeg fikk spørsmålet. Da jeg hadde beveget meg bort til stolen og satt meg hadde jeg bestemt meg for å takke ja. Det tok vel om lag tretti sekunder.

– Må gripe sjansen

Den ferske statssekretæren sier at selv om han ikke har gått og drømt om stillingen, så er dette en sjanse han må ta vare på.

– Du får en slik sjanse i livet. Når den da kommer så må en bare gripe den med begge hender og kaste all energi en har på å gjøre en så god jobb som mulig. Fremover kommer jeg til å jobbe minimum femten timer per døgn og gi alt jeg har. Det går greit, for i en slik jobb som dette vet en ikke hvor lenge en er her. Det er en begrenset periode og det handler om å gi jernet så lenge en kan.

Blir helgependler

Når han nå får jobbsted i hovedstaden forblir han imidlertid vesteråling og hadselværing.

– Litt spøkefullt har jeg sagt at Oslo er en fantastisk by med mange muligheter, men den blir rett og slett for usentral for meg. Jeg kommer til å jobbe her og dra hjem så ofte jeg kan. Familien min vil fortsette å bo i Hadsel og jeg vil komme til å prøve å komme meg hjem så ofte jeg kan, sier han.

– Det blir mye jobb fremover, men jeg får satse på at jeg på klatreturen klarer å finne meg ei fjellhylle i ny og ne, slik at jeg får dra hjem til vakre Hadsel, sier han.

– Vil savne folka

Etter åtte år som ordfører i Hadsel er det folka han vil savne mest.

– Jeg har møtt ufattelig mange fantastiske folk på min vei. Mange av de har jeg knyttet et vennskap til også utover dette med jobb. Det er mange mennesker jeg kommer til å savne, sier han.

Spesielt én person trekker han frem.

– Min kjære sekretær Kari Ingvaldsen. Hun har gitt en trygghetsfølelse til en ordfører som er alt for distre for sitt eget beste. Hun har hele tiden passet på at jeg har vært på rett sted til rett tid. Uten henne hadde ikke noe gått, sier han oppriktig før han legger til:

– Jeg kommer til å savne mange av sakene også. Noen fikk jeg i havn, andre sank i havna, mens noen fortsatt flyter og kan bli fortøyd av andre.

Han ønsker samtidig å takke for de årene han fikk med kjedet rundt halsen i Hadsel.

– Det har vært et privilegium å være ordfører. Jeg har vært heldig og fortsetter å være heldig som får lov å fortsette med å jobbe med politikk på sentralt plan fremover, sier Freiberg.

– Men nå må jeg haste videre til neste møte, vi snakkes.