– Ved å ta i bruk denne løsninga skaper man en situasjon som er virkelig upopulær hos veldig mange av lokalbefolkningen. Det gir en særdeles dårlig start for ei gruppe som egentlig trenger all den hjelpa de kan få, sier Mikalsen.

Han snakket med flere av de ansatte før møtet i dag og de var klare i sin anbefalning om å ikke få et transittmottak inn i Hurtigrutens Hus. Mikalsen er enig i den vurderingen.

– For meg virker det lite klokt å blande sammen julebord, rockekonserter, teater, forelesninger og fast beboelse av flyktninger i samme bygg. Jeg er lettere sjokkert over det vedtaket som kom gjennom i dag, sier Mikalsen, som selv stemte imot forslaget i dagens formannskapsmøte.

Les også: Går for asylmottak i Hurtigrutens Hus

– Hadde andre løsninger

For Mikalsen er det at styret nå snart var i mål med en langsiktig avtale med Nordlandssykehuset, som Bladet Vesterålen skrev torsdag, noe som gjør vedtaket enda mer uforståelig.

– Muligheten til å få til ei langsiktig løsning lå der. Det ble det redegjort for i dag også. Ved å gå for å leie dette ut til UDI blokkerer en den muligheten. Og da bare for å få ei kortsiktig løsning, sier Mikalsen.

Et argument som ble brukt under formannskapsmøtet fredag, var at løsningen med hotell og asylmottak til nå hadde fungert godt på Sortland ved Strand Hotell. Det er et håpløst argument, mener Mikalsen.

– Strand Hotell er et hotell som er mye mer egnet til dette formålet. Hurtigrutens Hus er ikke et hotell. Det er først og fremst et kulturhus og et universitet med en gammel delvis ubrukt hotelldel, som en var på tur å få til leieavtaler på.

– Vil koste

Han er redd for at den eventuelle inntekten som kommer fort kan gå bort til kostnadene ved å drifte hotelldelen som et asylmottak.

– Noen ombygginger må til for å få dette til å kunne fungere som et asylmottak. I tillegg må det hentes inn arbeidskraft som kan passe på de som skal bo der. I tillegg må en kanskje inn i ettertid å renovere. Skal en da krangle med UDI om hvem som skal betale den regninga?

Mikalsen sier han er skuffet over at formannskapet ble lukket for pressen da saken ble behandlet. Han mener større deler av møtet burde vært åpent slik at pressen kunne fått ut hva debatten gikk ut på. Han mener også at det er tankene på inntekten som går foran hos posisjonen.

– For meg virker det som de kun ser på pengene her. Det at de ikke har satt opp noen andre alternative løsninger viser for meg at de her så en mulighet til rask inntjening og tok den, uten å tenke på langsiktige konsekvenser.

Les også: Flere i styret trekker seg i protest

Forstår styret

Mikalsen har full forståelse for at flere medlemmer av styret har trukket seg.

– Det forstår jeg veldig godt. Dette styret, som jeg selv har vært en del av som vararepresentant og jeg vet veldig godt hvor lenge og hardt styret har jobbet for å få på plass en langsiktig avtale med en leietaker. Så kommer dette som ei bøtte kaldt vann over det arbeidet, sier Mikalsen.

Les også: Styret sa nei til mottak

– Håper de tar til fornuft

Neste torsdag skal innstillinga fra formannskapet opp i kommunestyret i Hadsel. Mikalsen håper at fornuften har tatt posisjonen før den tid.

– Jeg ser allerede at reaksjonene er ganske sterke blant folk flest. Så jeg håper at fornuften kommer over posisjonen og at de ser galskapen i det.

– Vil det være aktuelt for dere i opposisjonen å fremme et alternativt forslag i kommunestyret?

– Det er jeg ikke sikker på. Jeg har registrert at det fantes andre interessenter som ønsket og hadde kapasitet til å ta imot forespørselen fra UDI. Det var i alle fall løsninger som burde kommet opp i dag, sier Mikalsen før han legger til.

– Ved å ta i bruk denne løsninga skaper man en situasjon som er virkelig upopulær hos veldig mange av lokalbefolkningen. Det gir en særdeles dårlig start for ei gruppe som egentlig trenger all den hjelpa de kan få, sier Mikalsen.

– Vedtaket som er gjort i dag utlyser en manglende respekt for de som har jobbet over en lengre periode for å få Hurtigrutens Hus opp på beina.