Hotellsjef Robin Bolsøy skrev et brev til ordfører i Hadsel Siv Dagny Aasvik 29. oktober om at Melbu Hotell hadde ledig kapasitet. Han hadde i forkant vært i kontakt med Aasvik om temaet per telefon.

– Som nevnt tok Hero Norge kontakt med oss i forbindelse med hjelp til å ta imot og beverte flyktninger for ca. to uker siden. Vi har 60 ledige senger, cirka halve hotellet, som kan stilles til disposisjon frem til slutten av januar. Tidsperioden er begrenset da vi har andre gjester som skal benytte hotellet etter dette tidspunkt, skriver Bolsøy.

Les også: - Skal ikke gå ut over andre leiekontrakter

– Kun formalitet

Bolsøy fortsetter at han fikk forståelse for at det kun var formaliteter som gjensto før Melbu Hotell kunne ta imot gjestene for få uker siden.

Hero Norge forsøkte deretter å kontakte rådmann og ordfører i Hadsel Kommune, og fikk kontakt med tidligere ordfører, Freiberg, dagen før siste kommunestyre. Ifølge Bolsøy fikk de da beskjed om at han ikke kunne gjøre noe i denne situasjonen da han var avtroppende ordfører. På tross av dette har han kontaktet UDI med motforestillinger mot at Hadsel Kommune skulle hjelpe til i den situasjon som oppsto.

– Vi har oppfattet det slik at prosessen dermed har stanset ut fra synet som Freiberg har gitt på vegne av Hadsel Kommune, skriver Bolsøy. Freiberg selv benektet mandag å ha vært ansvarlig for å stoppe et mulig mottak på Melbu.

Les også: - Blir en dårlig start for asylsøkerne

– Stoppet opp

Ordfører Siv Dagny Aasvik på sin side sier hun er kjent med at det har vært dialog og sier følgende da VOL kontakter henne om brevet og dialogen med Melbu Hotell.

– Jeg er kjent med at det har vært en prosess mellom UDI og forrige ordfører, der Hero og Melbu hotell var aktuelle. Denne prosessen stoppet opp, sier Aasvik og fortsetter.

– Jeg har hatt flere gode samtaler med Bolsøy, og har kommunisert til UDI at uavhengig av hva kommunestyret vedtar vedrørende Hurtigrutens hus, så er Hadsel kommune positiv til at også Hadsel skal bidra til å ta i mot akuttflyktninger i denne nødsituasjonen. Rådmannen har lagt frem forslaget om Hurtigrutens hus til politisk behandling, siden dette ble meldt inn til fylkesmannen på listen over aktuelle bygg som finnes i Hadsel.

– Det eneste kommunestyret kan bestemme vedrørende lokalitet, er om vi vil tilby et kommunalt bygg eller ikke, sier Aasvik.

Les også: Går for asylmottak i Hurtigrutens Hus

– Økonomisk

For Bolsøy er det økonomi som gjør at de ønsker å motta flyktninger på Melbu.

– Aktiviteten vil eventuelt være kjærkommen i en periode der vi har svært liten aktivitet, og resultatet av driften er negativt, skriver Bolsøy.

Videre forklarer han at hotellet fortsatt har anledning til å ta imot 60 flyktninger.

– Men det innebærer mange forberedelser og mye ekstra arbeid, da vi per i dag er i lavsesong. Vi har gitt Hero Norge beskjed om at vi trenger 3 dager for å være operative. Aktiviteten skaper aktiviteten 7-8 ekstra arbeidsplasser ved hotellet. Vi har allerede startet arbeidet med dette utfra de signaler som tidligere er gitt, og er klar til å gjøre nødvendige ansettelser på kort varsel, heter det i brevet.