Trollfjord Bredbånd hadde i 2005 en omsetning på vel ni millioner kroner. Selskapet omsatte i 2014 for over 33 millioner kroner, og er for lengst blitt et viktig bein å stå på for morselskapet Trollfjord Kraft. I februar 2013 ble Trollfjord IKT etablert.

Det skjedde på initiativ fra direktør Arild Fredriksen i bredbåndsselskapet. Han erfarte fra sin tid som IT-ansatt i kommunen behovet for å trygge både utstyr og data.

Tenkte på sikkerhetMens det for få år siden kanskje var nødvendig å omstarte en dataserver eller to etter strømbrudd kan det i dag være nødvendig å starte 130 virtuelle servere på nytt. I en arbeidshverdag hvor de fleste virksomheter er avhengige av jevn flyt av data kan brudd på linjene være dramatisk. Tanken på sikkerhet vokste seg sterkere og sterkere. Den ble ikke mindre da Fredriksen fikk jobb i Trollfjord Kraft-konsernet. Kraftselskapet har rundt 5.000 kunder som er helt avhengige av strømleveransene.

Andøy - SaltenBredbåndsselskapet har vokst kraftig de senere år, og kundemassen strekker seg grovt regnet fra Andøy til Nord-Salten.- Det er veldig lite populært med linjer som ikke virker, sier Arild Fredriksen. Etableringen av Trollfjord IKT-senter skjedde etter at Fredriksen fant en partner i Harstad-avdelingen til det nasjonale selskapet Serit IT Partner

Fant viktig partnerHarstad er det klart største kompetansemiljøet innen IKT-løsninger til offentlig og privat sektor i hålogalandsregionen. - Dermed fikk vi tilgang til ressurser som vi ikke var i nærheten av å kunne levere selv. Konsulentene fra Serit git råd, hjelprt og delet av kunnskap. Produktet de selger er imidlertid endret i løpet av de senere årene, sier Fredriksen. Han forklarer endringen:

Ny utvikling - Veldig mange bedrifter erfarer at det er tryggest og mest effektiv å flytte sine datasystemer ut av eget hus og inn i et miljø der man har mulighet til å sørge for en langt større datatrygghet enn man selv er i stand til. Det kan handle om sikkerhet ved strømbrudd, ved datakrasj og andre faktorer, forklarer Fredriksen.

TrendTrenden er tydelig. I 2010 hadde 69 prosent av bedriftene sine IT-systemer i eget hus. Det tallet vil ifølge ekspertene ha sunket til 36 prosent i 2020. Dermed åpner det seg et svært marked. Fredriksen forklarer hvorfor det markedet er større enn bredbåndsmarkedet.

- Jo, fordi vi har tilgang til både utstyr og kompetanse som gjør at vi for eksempel kan konkurrere med selskap i Oslo. Vi har tilgang til rimeligere kvadratmeter enn i de store byene. Det er en trend at flere IKT-senter etableres i distriktene, forklarer Fredriksen.

Nasjonal konkurranseMange av oss benytter sky-tjenester til eksempelvis å lagre bilder. Arild Fredriksen forklarer at Trollfjord IKT-senter syr sammen sky-løsninger som innbefatter ulike produkter tilpasset den enkelte bedrift. Systemer som fungerer på denne måten gjør at inngangsbilletten blir langt lavere enn dersom man tviholder på tanken om eget utstyr i eget hus.

NybyggOg når det gjelder eget hus: Trollfjord IKT-senter er i disse dager i ferd med å bygge et hypermoderne serverrom. Selskapet følger internasjonale standarder som gjør at rommet blir blant de sikreste i Norden. Fukt- og varmesensorer, kameraovervåkning, nitrogenrik luft, og slukkeutstyr som ikke ødelegger datautstyr er noe av det som sikrer rommet. Det skapes mye varme i rommet, og den varmen skal brukes til å varme opp kontorbygget til Trollfjord Kraft.

Vil vokse- Vi er blitt en kompetansebedrift, og det er det nok ennå mange som ikke er klar over. Det er åpenbart folk som vil kunne trekkes mot kommunen fordi det finnes arbeidsplasser som dette her, mener Fredriksen. Målet for kundebasen er at den skal ha vokst til 30 om ett års tid. Blant de eksisterende kundene er det flere av anseelig størrelse. Fredriksen legger ikke skjul på at han ønsker seg flere store kunder. Laksegiganten Cermaq står på ønskelista. Det gjør også en lokal laksegigant på Børøya. Bredbånds- og IKT-sjefen på Trollfjord avslører at vekstplanene omfatter en tredje virksomhet. Det dreier seg om fiber.

FibersatsingHammerfest Energi Bredbånd og 3net i Sørkjosen er partnere med Trollfjord bredbånd i det nyetablerte selskapet Nordfiber.- Dermed kan vi sørge for fiber til kunder i hele Nord-Norge, og dermed få enda tryggere grunnlag for videre vekst og tryggere drift, mener Arild Fredriksen. Den satsingen retter seg mot storkunder avhengige av et sammenhengende nett i landsdelen.