Det hele startet med at Arbeidstilsynet i 2010 startet et større landsomfattende tilsynsarbeid på kommunenes avløpsanlegg, renseanlegg og septikanlegg, hvor de hadde fokus på de som jobbet med avløp.

22.04.2012 fikk kommunen varsel om ni pålegg etter besøket. Alle påleggene bortsett fra det største og mest omfattende er lukket.

Fem millioner

Pålegg om handlingsplan for etablering av godkjente garderobeanlegg er enda ikke på plass.

– Dette er en gammel sak. Vi har fått pålegg om å bedre forholdene til ansatte på vann- og avløp, sier saksbehandler i kommunen, Ove Jørgen Pedersen.

Anlegget må oppgraderes for å tilfredstille arbeidsmiljø og hygiene.

– Det er snakk om å investere fem millioner kroner for å forbedre forholdene. Det er snakk om et lager, personalrom, garasje og å bedre isolering. Det vil bli en oppgradering av bygget.

Dersom anlegget ikke blir oppgradert innen september 2016, vil kommunen få tvangsmulkt.

– Dette er en relativ stor sak hvor vi har vurdert flere muligheter underveis. Den ene tanken var å samarbeide med nabokommuner, men så kom kommunereformen som åpnet for andre alternativer, og som medførte at prosjektet ikke ble fullført. Vi har nå kommet frem til at drift som går på drift av vann og avløp skal gjøres av Hadsel kommune.

Høye krav

Arbeidstilsynet sier at anlegget ikke tilfredstiller kravene, særlig med tanke på forskrift om arbeid på avløpsanlegg og forskrift om biologisk faktor.

Fremover, dersom vedtaket blir vedtatt, skal det lages en detaljplan. Kommunen har allerede skisseløsninger klare.

– Vi vil jobbe med å få tilfredstilt kravene, slik at det er på plass før september.

Pedersen undertreker at det stilles veldig strenge krav til hygiene, og hva som er renog skitten-sone.

– Siden Hadsel kommune er den viktigste næringsmiddelprodusenten i henhold til leveranse av rent, god og nok vann til innbyggerne, næringslivet, sykehus og sykehjem stilles det svært høye krav om sikkerhet, skriver Arbeidstilsynet.

Det er Teknisk drift VVA som har ansvar for drift og vedlikehold av kommunens VA-anlegg, kommunale veger og veg- og gatelys, park- og kirkegårdsvedlikehold og kart og oppmåling.

I et forslag fra rådmannen om vedtak og politisk behandling av saken, står det at ut fra et ideelt synspunkt vil bygging av nytt driftsbygg vært det beste.

– Men utfra økonomi og knapphet/konkurranse om arealer i industriområdet er konklusjonen at eksisterende bygning kan være en hensiktsmessig driftsbygning i fremtiden, til en langt lave kostnad enn et nytt bygg.