Komite for utvikling har i dag årets komitemøte. Der anbefalte de enstemmig kommunestyre om å vedta forslaget om godkjenning av endring i reguleringsplan for tilretteligging for erverv på Søndre på Stokmarknes.

Les også: Ser nærmere på Europristomta

Europris ønsker som kjent å etablere en dagligvarehandel på Myran. Rådmannen understreker i forslag til vedtak og politisk behandling om å at det er en viss skepsis til at dette kan svekke dagligvarehandelen i sentrum.

– På troverdigheten løs

Kommunestyret gjorde et vedtak i 2013, noe som binder dem juridisk.

– Dette går på troverdigheten til kommunen. Når vi har vedtatt noe, må vi står for det. Kommunestyret burde vært mer våken i 2013. Jeg tror vi alle var ivrig i å få Europris hit, og vi burde sett på konsekvensene allerede da. Folk skal kunne stole på oss når vi sier de kan etableres her, sa Åge Rusten (Ap)

Les også: Europris etablerer ny butikk i Vesterålen

Kan risikere etterspill

Rådmannen sier at dersom kommunestyret sier nei til etablering av dagligvarehandel, vil dette bryte mot tidligere vedtak, og vi kan risikere rettslige etterspill og krav om økonomisk kompensasjon ved at utbygger allerede har investert millioner.

Å foreslå utbygger utnytter dagligvaretomta til noe annet, vil sannsynligvis være med å ødelegge den kalkulerte synergien utbygger har lagt opp til.

Ved at inntekter og utgiftene blir annerledes. I verste fall er det tenkelig at Europris med årene kan komme til å slite, selv om det første driftsåret har gitt et overskudd over budsjettet. På den andre siden kan et nei kunne verne om dagligvarehandelen i sentrum.