Søkertallet for byggfaglinja på Hadsel videregående skole avd. Melbu har falt drastisk de siste årene. En av årsakene er at elever ikke tør å søke på ei linje der det ikke er sikkert at man får lærlingplass etter skolegang. En av tre elever sto uten lærlingplass i fjor, ifølge NRK.

– Skyter seg selv i foten

Lærer ved byggfaglinja på Melbu, Askill Zahl Jensen(44), mener de lokale bedriftene bør bli bedre på å ta inn lærlinger.

– Bedrifter skyter seg selv i foten om de ikke tar inn lærlinger, mener Zahl Jensen. Han trekker fram at dersom en ansetter en lærling, får arbeidsgiver en ansatt de kan forme slik bedriften trenger det.

– Elevene er lært opp gjennom norske lover og forskrifter, noe som er en fordel for en bedrift, legger Zahl Jensen til.

Trenger plass

Byggfagelevene i andre klasse holder for tiden på med å snekre sammen ei hytte på 60 km². Byggeprosjektet er bestilt fra en ordentlig kunde, som skal ha den ferdige hytta til Kvalsøybogen i begynnelsen av mai. Lovna Hovdan (17), Henning Antonsen (17) og Wilhelm Jørgensen (18) er i gang med å sette opp veggplater og hjelpe resten av klassen. Til høsten er ønsket om en lærlingplass stort for gutta. Som eneste jente i klassen, skal Hovdan først ta påbygg, for så å bli lærling året etter.

Ut i arbeidslivet

– Jeg skal gå påbygg for å få studiekompetanse og for å bedre vitnemålet, slik at jeg får den lærlingplassen jeg ønsker, forteller Hovdan. Mens gutta Antonsen og Jørgensen vil ut i arbeidslivet så snart som mulig.

– Det blir nok bedre å få bestemme litt selv og være selvstendig, sier Jørgensen.

– Og få tjene penger, smiler Antonsen lurt.

Vanskelig å få plass

De tre elevene er i gang med søkeprosessen, men er forberet på at det kan bli vanskelig.

– Hvis vi ikke får lærlingplass, må vi enten begynne på ny skole eller bli sittende hjemme, sier Jørgensen. Rådgiver på skolen hjelper til med søking til lærlingplass, da de ulike bedriftene velger ut hvem  de vil ha.

– Så det er klart at elever må få mindre fravær, og bedre  karakterer for å øke sjansen for å bli lærling. Jo mer velstående elevene her, jo mer plasser vil åpne seg, sier Jørgensen. Hvis gjengen ikke får lærlingplass til høsten, skal de utsette det et år til. Om ikke det går da, er alternativet å begynne på skolebenken igjen.

Satse lokalt

Fjor høst var det ingen fra byggfagklassen som fikk seg lokale læringplasser innad Hadsel kommune. Flere sto uten, mens andre måtte ut av kommunen for å bli lærling. Pedagogisk leder for den videregående skolen på Melbu, Janne Fredriksen, synes det er synd at elever må ut av kommunen for å jobbe.

– Det er ikke alle som ønsker å flytte ut av kommunen. Derfor er det viktig at bedrifter i Hadsel og omegn tar imot elever, sier Fredriksen. Flere bedrifter i Hadsel tar inn lærlinger annenhvert år, slik at de kun har en lærling om gangen.

– Dette fører til at det ene året bedriftene ikke tar inn lærlinger, sliter en vg2 klasse på Melbo, sier Fredriksen.

– Gå byggfag

De tre elevene i andreklasse synes det er viktig å skryte godt om linja på Melbu.

– Det er et så godt miljø, og veldig greie og flinke lærere, smiler Hovdan.

– Det er et stort behov for fagarbeidere som snekkere. Gå byggfag!, synes Jørgensen det er viktig å legge til.

Til neste skolestart blir det bygget et tilbygg til bygghallen for elevene ved linja. I tilbygget blir det nye klasserom og garderober, slik at elevene kun trenger å holde seg på en plass.