Det skriver Jon Lauvland Pettersen til styret i Hurtigrutens Hus. Kort oppsummerer han hva som må til for å nå budsjettmålet fra politikerne:

- I dette reviderte budsjettforslaget legges all kultur-, kino, kurs- og konferanse-, romutleie til studenter og cateringaktivitet ned. Som følge av at alle disse aktivitetene legges ned vil lønnskostnader vil reduseres med om lag kr 2 000 000,- inkludert sosiale kostnader, skriver han.

Torsdag er det kommunestyremøte i Hadsel og den 13. er det innkalt til styremøte.

Underskudd

Hurtigrutens Hus gikk med nær 3,5 millioner kroner i underskudd i 2014. Da budsjettet for 2016 ble behandlet, foreslo styret at kommunestyret skulle godkjenne et underskudd på 1,8 millioner kroner. Styret ønsket også at kommunestyret skulle dekke underskuddet for 2014.

Varaordfører Kurt Jenssen, Sp, satte imidlertid fram forslag om at 2016-budsjettet måtte revideres og at 2014-underskuddet måtte dekkes innenfor rammen. Dette ble vedtatt. De to andre kommunale foretakene i Hadsel fikk sine budsjett godkjent. Hurtigrutens Hus fikk sitt tilbake.

Lauvland Pettersen skriver til styret det er en krevende oppgave å revidere budsjettvedtaket om 1,8 millioner kroner i tilskudd samtidig som 2014-underskuddet skal dekkes innenfor rammen, men Lauvland Pettersen har fulgt vedtaket.

Kraftig lut

- Hurtigrutens Hus Hadsel KF har derfor utarbeidet et budsjett i henhold til kommunestyrets vedtak, og har i dette forslaget redusert driften til et minimum for imøtekomme budsjettkravet fra kommunestyret på en best mulig måte i henhold til vedtaket i kommunestyret. I det vedlagte reviderte budsjettforslaget reduseres antall stillinger fra 5,94 årsverk til 1 årsverk. Årsverket som ikke blir fjernet, tilsvarer 50% vaktmester-stilling samt 50% daglig leder. Disse stillingene er beholdt for å opprettholde drift der forpliktelser til leietakere blir opprettholdt på et absolutt minimumsnivå. Stillingene er med andre ord en nødvendighet for imøtekomme det absolutte minimum av forpliktelser jfr. kontrakter som er inngått med de respektive leietakere, skriver Lauvland Pettersen til styret.

Kutt på kutt

Han peker på at kostnadene dermed blir kraftig redusert, men det samme vil inntektene bli:

- Alle inntekter fra kultur-, kino, kurs- og konferanse, romutleie til studenter og cateringaktivitet vil naturlig nok også bortfalle  i og med at stillingene som er satt til betjene disse tjenestene, er kuttet i budsjettforslaget, skriver han videre.

Faste kostnader blir ikke borte:

- De faste kostnadene som er knyttet til eie huset (renter, avdrag, strøm og renhold osv.) er ufravikelige og uunngelige, og differansen mellom et hus i aktivitet og et hus som er inaktivt er følgelig relativt liten, og den minimale differansen gjenspeiler dette. Renter og avdrag er budsjettert med kr 3 839 740 i 2016-budsjettet, og dette beløpet er naturlig nok identisk i opprinnelig foreslått budsjett og det reviderte og vedlagte minimumsbudsjettet. Dette er med andre ord kostnader som vil fortsette løpe selv om aktivitetene i huset legges ned, skriver Lauvland Pettersen.

Han har beregnet at kommunen vil spare en million kroner dersom all aktivitet legges ned, men ettersom Hurtigrutens Hus allerede har et merforbruk på 422.000 kroner, er den reelle besparelsen bare på drøyt 500.000 kroner.

To forslag

Lauvland Pettersen har skrevet en alternativ innstilling til styret. Alternativ 1 er å sette Hurtigrutens Hus på minimumsdrift. Det vil gi et underskudd på 830.000 kroner. I tillegg ber styret kommunestyret om å dekke 2014-underskuddet.

I alternativ to inviteres styret til å opprettholde sitt opprinnelige budsjettforslag. Det vil si et underskudd på 1,8 millioner kroner, og at kommunestyret dekker 2014-underskuddet.

I 2015 hadde Hurtigrutens Hus nesten nøyaktig like stort underskudd som i 2014, fremgår det av utkastet til regnskap. Det skilte bare 5.000 kroner.