"Arbeid for alle". "Styrk arbeidsmiljøloven, nei til sosial dumping". "Stopp krigen, ikke flyktningene". "Lærlingene bygger landet". Det var noen av parolene i 1.mai-toget i Hadsel. Arrangørene i Hadsel var slett ikke misfornøyde med oppslutningen rundt årets arrangement.

Samarbeid

- Hjertelig velkommen, sa Gro-Rita Hanssen i Fagforbundet.

- Jeg synes denne dagen i år er spesiell. Vi er en liten øy, og vi bør kunne få til å samarbeide med arrangement annet hvert år på Stokmarknes og Melbu. Og i år har vi klart det. Jeg skjønner det kan føles rart og fremmed for folk på Melbu at det ikke er tog der i år. Jeg vet hvordan det er, for jeg har opplevd år uten tog på Stokmarknes. Til neste år er vi alle til stede på tilsvarende markering på Melbu. Dette handler også om solidaritet. Vi er ikke flere enn at samarbeid er nødvendig, sa Hanssen.

Les også: Slik var 1. mai på Sortland

22. juli

Gro-Rita Hanssen mante gråtkvalt til å la tankene gå tilbake til 22.juli 2011.

- De tenkte "på feil måte", og fikk betale for det på verst tenkelige vis, sa Hanssen. Sangen "Til ungdommen" ble sunget for å hedre Utøya-ofrene. Det ble et verdig og sterkt øyeblikk da en fullsatt aula på den videregående skolen sang sammen.

Ungdommen

Kaia Aune fra SU (Hadsel sosialistiske ungdom) holdt appell.

- Jeg er stolt over at vi kan sette ulikeheter til side, og kjempe sammen. Vi kjemper i år for lærlingene. Vi har skrikende behov for fagfolk. Men Nordland fylkeskommune må bygge ned fagutdanninger fordi så mange ikke får lærlingeplass. 9000 elever i Nordland får ikke plass. Det har ikke med fravær og dårlige karakterer å gjøre, men mangel på lærlingeplasser, sa hun. Aune tok også opp flyktningekrisen og mante til respekt for mennesker som kommer utenfra fordi de har måttet flykte.

Victoria Høybakk i AUF i Hadsel tok ordet, og mante til å tenke enda mer på kvinners rettigheter. Jentene skal gå helse eller design, mens gutta skal ta mekaniske fag. Hvorfor er det slik? Bør ikke rådgiverne tenke utenfor de vante baner, spurte Høybakk. Hun pekte på lønnsforskjeller og at damer ikke har like lett for å havne i toppstillinger som menn.

- Vi er kommet langt med likestilling, men vi har ennå langt å gå, sa hun.

Mellom talene var det flotte innslag fra Kulturskolen i Hadsel. Nestleder Karin Bøyum i Fagforbundet var hovedtaler under markeringen i Hadsel.

- I over hundre år har Arbeiderbevegelsen stått sammen i kampen. Millioner av mennesker forfølges og undertrykkes i verden. I Europa opplever vi den største flyktningekrisen siden andre verdenskrig. Nå er det viktigere enn aldri før å holde frem menneskeverd og fellesskap som vårt svar på utfordringene. Norske bekymringer kan synes små sammenliknet med verden utenfor. Men det er også utfordringer innenlands. Siden finanskrisen i 2007 har vi manet til solidaritet med mennesker i Europa, mennesker som er blitt herjet med. Det gjør vi på bakgrunn av Arbeiderbevegelsens  samholdstanke. Det gjør vi fordi vi vet det kan være vår tur neste gangen. Vi har maktet å være annerledes, mye takket være aktiv politikk fra de rødgrønnes side da de styrte. Nå rammer arbeidsledigheten tungt blant de unge. Siden mai for to år siden er ledigheten steget med 47.000, sa hun.

- Ledigheten er alvorlig for vårt land, og selvsagt er den verst for de som ikke har noen jobb å gå til. Arbeidsledighet er et politisk valg. Slik har det vært til alle tider. Det er ulike syn på om ledigheten bør bekjempes. Høyresiden har ikke hatt prinsipielle innvendinger, sa hun.

- Vi har et annet syn. Ledigheten er et onde, en sløsing med samfunnets ressurser. Flinke hender og kloke hoder går virkeløse rundt i stedet for å kunne bidra.

- Arbeid for alle, var hennes hovedbudskap.