I et brev fra Forbrukerrådet til blant andre Hadsel kommune stiller Forbrukerrådet spørsmålet: Hvordan gi våre eldre bedre matomsorg?

Helsedirektoratet har tidligere anslått at inntil 60 prosent av eldre brukere av kommunens tjenester er underernærte eller i ernæringsmessig risiko.

- Dette er ikke bare en uverdig situasjon for våre eldre . U nderernæring og feilernæring fører også med seg en rekke andre problemer som økt fare for infeksjoner og andre sykdommer, nedsatt funksjonsevne, slapphet, depresjon, samt lengre rekonvalesens, større pleietyngde og økte medisinske kostnader, skriver Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet offentligggjorde i fjor sin rapport «Appetitt på livet» om matomsorgen på sykehjem i Norge. Rapporten viser at det er mulig å gi beboere på sykehjem god matomsorg uten at det nødvendigvis koster noe mer. Sammen med 19 andre norske organisasjoner har Forbrukerrådet gått sammen i et felles opprop om bedre mat til eldre.

Forbrukerrådet utfordrer kommunene til å utforme en mat- og måltidspolitikk som gir de eldre appettitt på livet. Prosjektet «Skjønne måltider til alle gamle» fra København trekkes frem som inspirasjon.

Forbrukerrådet ber om at det etableres et system for jevnlig bruker- og pårørendeundersøkelser på sykehjem, slik at kommunen vet hvordan de eldre faktisk har det. Brukerinnflytelse og involvering er ifølge Helsedirektoratet en nøkkel til å sikre god matomsorg.