Det melder lokalutvalget i ei pressemelding.

I helga skrev Vesteraalens Avis at gruppa som i lang tid har jobbet for å bevare Rødskolen og kunsten, et stort veggmaleri av Harald Peterssen, bør bevares. Hadsel kommune har imidlertid siden 2010 innstilt at skolen skal rives og kunsten videreføres.

Nå har Melbu og omegn lokalutvalg hevet seg inn i debatten.

I ei pressemelding underskrevet av leder Mats Uppman og sekretær Ragne Aronsen skrives det:

"Melbu og Omegn Lokalutvalg ønsker at Rødskolen på Melbu skal bevares. Vi mener dette fordi skolen er et viktig kulturminne. Lokalutvalget ønsker ikke at Harald Peterssens kunstverk ”Fantasien” og  ”Progressiv form” i Melbu skoles aula skal gå tapt for ettertida. Vi ser også muligheter for framtidig bruk av selve bygget."

Les også: Kunsten videreføres ikke

Bred støtte

Mens riksantikvaren ikke har gått inn for bevarelse, har fylkeskommunen samt Kulturminnefondet uttrykt sin støtte til de som vil bevare kunsten. Sistnevnte har satt Rødskolen på sin såkalte Rødliste over bygg som bør bevares for ettertida.

Melbu og omegn lokalutvalg er takknemlig for den støtten og engasjementet i saken.

"Melbu og Omegn Lokalutvalg takker de som har engasjert seg i saken og gjort en stor og viktig jobb for å bevare Rødskolen.", skrives det i pressemeldingen.

Les også: - Tyder på liten forståelse

Skal rives

Skolen skal etter planen rives i sommer.

Klagemulighetene rundt veggmaleriene og kunsten av avdøde Harald Peterssen er benyttet og avklart. Det vil bli kjøpt inn ny og lokal kunst til nyskolen, der den kjente samtidskunstneren, Anne Katrine Dolven er involvert i prosjektet. Ideen var å la henne ta et utsnitt fra Peterssens kunst, for å videreføre den på et mer moderne vis.

Peterssens enke og rettighetshaver, Anne Grete Hval Peterssen, skriver i et brev til VA at hun aldri har nektet for at mannens kunst kan brukes i den nye skolen på Melbu.

– Jeg nektet Anne Katrine Dolven med sin kunstform muligheten til å videreføre Harald Peterssens kunst.

– I brev til Hadsel kommune 17.12.15 gir jeg Hadsel kommune muligheten til å finne andre løsninger i samarbeid med meg som rettighetshaver til å «føre» Harald Peterssens kunst over til den nye skolen.

Les også: Gir ikke opp kampen

Dokumenteres

Kultursjef, Kari Ann Olsen Lind, peker på at kunsten kun skal gjengis i sin helhet, etter rettighetshavers ønske.

– Det vi skal gjøre nå, er å fotografere og dokumentere kunsten. Det viktige for oss er å underbygge identiteten til Melbu som tettsted.

– Men skolen skal nok rives, og om noen ønsker å flytte kunsten og murblokken måtte de selv dekke kostnaden, påpeker Olsen Lind.