– Vi ønsker å ha både menn og kvinner i barnehagen og for oss er det viktig at barn møter begge kjønn. Det å ha mannlige personer i omsorgsyrker er en målsetning som jeg mener det er viktig at vi som arbeidsgiver og offentlig myndighet hele tida forsøker å styrke, sier Lappegard.

For to uker siden skrev nasjonale medier om en barnehage i Svolvær hvor frykt for overgrep hadde ført til at mannlige ansatte ikke fikk lov å skifte bleie.

– Merkelig fremgangsmåte

En stikkprøve av totalt 12 barnehager i Vesterålen viser at ingen barnehager har en lignende policy i vår region.

– Vi snakker heller med barna. Det å snakke med de om gode og dårlige hemmeligheter for eksempel er noe vi jobber med, sier styrer i Hoppensprett barnehage på Melbu, Marte Steffensen.

Styrer i Lillebørøya Barnehagem Niklas Jørstad, er enig.

– Jeg synes fremgangsmåten i Svolvær er merkelig og det er ikke en måte vi gjør det på her. Overgrep kan gjøres av begge kjønn, sier han og fortsetter.

– Vi har gjort det slik at vi har for eksempel innsyn til stellerom, sier han.

– Må ta grep

Men det er en kjensgjerning at de mange overgrepene rundt om i landet de siste åra har ført til at tiltak må settes i gang.

– Vi er jo kjent med det at flere overgrep har blitt avslørt i nettopp barnehager de senere åra. Det vil vi unngå i våre barnehager. Det vi derfor gjør er at vi må jobbe med å skre gode rutiner og arbeide for at vi skal ha bygningsmessige løsninger som gjør at muligheten for overgrep forebygges og vanskeliggjøres, sier Lappegard.

Kommuneoverlegen jobber i dag med å  godkjenne barnehagene i kommunen etter gjeldene forskrift om miljørettet helsevern, og disse vurderingene er også en del av denne godkjenningen.

– Det vil da være aktuelt å se på bygningsmessige løsninger for å sikre mot at overgrep kan skje.

I tillegg er den daglige kontakten med barnehagene  viktig.

–Vi har jevnlige møter med styrere i alle barnehager, kommunale og private. Det er naturlig at dette er et tema under disse møtene.