Renathe Johnsen, Hadsel Venstre, ber om fritak fra sitt verv som medlem av komite for oppvekst.

- Når vi alle sitter i samme utvalg burde vi alle stille likt. Når vi nå ikke gjør det, bør plassen min burde gå til noen som sitter fast i kommunestyret. For det er det reglementet nå er lagt opp til. Dessverre, sier Johnsen.

- Alle burde vært med på møtet

Det ble avholdt et møte angående saksordførerordningen 4.mai, hvor kun lederne av komiteene ble innkalt.

- Jeg mener dette er beklagelig da det er mange nye og flere varaer som sitter i komiteene. Alle som sitter i komiteene burde fått vært med på møtet slik at det kunne stilles spørsmål om ordningen med saksordfører. I stedet er nå avgjørelsen tatt og sendt ut – uten mulighet for å komme med innspill fra oss som er medlemmer i komiteene.

Johnsen sier at bakgrunnen for å ha en saksordfører var at posisjonen ville sørge for større politisk engasjement.

- Men det er ingen som får velge sakene de skal være saksordfører for og de som ikke sitter fast i kommunestyret får ikke være saksordfører. Saksordfører skal oppnevnes så raskt lederen for komiteen får sakskartet. I to tilfeller har sakskart med tunge saker kommet torsdag – og komitémøte er mandag. Dette er alt for kort frist, sier Johnsen.

Fjernet formulering

Utvalget som laget forslag til nytt delegasjonsreglement foreslo følgende formulering: « Dersom saksordfører ikke er fast medlem i kommunestyret gis vedkommende talerett i kommunestyret for å legge frem saken og svare på spørsmål» I utvalget var varaordfører og medlem Einar Roger Pettersen enige med Johnsen om dette.

- Men da det nye delegasjonsreglementet ble vedtatt hadde altså posisjon snudd og fjernet formuleringen. I stedet står det nå: « Saksordfører skal være møtende i det aktuelle kommunestyret» Med et pennestrøk fjernet man altså muligheten for at deres egen leder av komitéen for utvikling skal kunne være saksordfører.

I forrige møte i oppvekskomiteen var det kun to av komiteens faste medlemmer som var tilstedet, samt ett varamedlem.

- Hva skjer om det er forfall til komitémøtet men ikke til kommunestyremøtet? Skal sakene da ikke ha saksordfører i komiteene? Eller skal de som sitter fast få hele rekka med saker å være saksordfører for, spør politikeren.

Får ikke være saksordfører

- Jeg og de som sitter i komiteene har et stort politisk engasjement vi har lyst å bruke. Men når jeg nå ser at vi som ikke sitter fast i kommunestyret, ikke får være saksordfører, på lik linje med de andre vi sitter i komiteen sammen med, ser jeg ikke hensikten med ordningen lengre. Nå vil alt arbeidet falle på de faste representantene. En jobb jeg mer en gjerne ville delt med dem men ikke får lov til. Det virker som om det nå blir mer arbeid delegert til de enkelte som sitter i komiteene, mer arbeid for administrasjon og mindre politisk engasjement.

Og med denne begrunnelsen ber hun om fritak fra vervet som medlem av komite for oppvekst.

Ordføreren svarer

I en e-post til Johnsen, før hun ba om fritak fra sitt verv, skrev ordfører Siv Dagny Aasvik at det i reglementet ble vedtatt at saksordføreren skal være møtende i kommunestyret.

- Når du og komitelederen vet at du skal møte som vara, kan du være saksordfører, skriver ordføreren. - Hensikten er at en i kommunestyret følger saken fra komite til kommunestyret. Det ansees ikke som hensiktsmessig å invitere hele kommunestyret for å diskutere praktiske forhold rundt ordninga. Ordninga er allerede vedtatt av kommunestyret. Nå har vi prøvd å gi svar på de praktiske spørsmålene.

Aasvik skriver i en e-post til VOL at ordningen ikke hindrer komitémedlemmene i å påvirke sakene, og det er derfor vanskelig å forstå at dette kan skape motvilje.