I disse dager arrangeres Strandryddingsaksjonen 2016. Onsdag skal Stokmarknes Vel ta fram hanskene og plastposene for å fjerne søppel.

Foreningen skal rydde fra sykehusbukta til Børøybrua.

- Vil du hjelpe oss er det bare å møte opp ved Stokmarkneskontoret for felles dugnad. Vi har med poser og hansker, skriver Stokmarknes Vel på sin facebookside.

Gratis levering av avfall

Strandryddingsaksjonen 2016 har internasjonale røtter, og er en del av kampanjen «Hold Norge rent». Reno Vest har det overordnede ansvaret for strandrydding i Vesterålen, mens kommunene assisterer renoveringsselskapet. Kommunen lager oversikt over hvilke områder de ønsker ryddet. På rådhuset kan alle frivillige hente ut ryddeskjema og plastsekker.

Reno Vest har fått tilskuddsmidler fra direktoratet til å dekke inn skyss av strandryddeavfall. Der prioriteres plassene i Hadsel som har lang avstand fra renoveringsstasjonene og der det vil være store ryddeaksjoner med mye søppel. Reno Vest har i denne perioden langåpent på tirsdager slik at det skal være lettere å levere inn det som er blitt samlet inn.

Flere grupper i Hadsel har meldt seg til å gjøre en innsats. Flere skoler, barnehager, foreninger og lag har allerede, eller planlegger å rydde, sier kommuneplanlegger Hans Christian Haakonsen.

- Båtforeningen på Sandnes har ryddet så mye at vi må sende en container for å få plass til alt.

Mange unge miljøbevisste

Søndag skal mottaksstasjonen med mindreårige asylsøkere til Taen for å rengjort den vakre badeplassen.

- Det er en glad nyhet at våre nye borgere blir med. Det er spennende at vi får engasjert fremmedspråkelige i aksjonen vår. Vi har bare blitt møtt med positive tilbakemeldinger fra dem.

Hadsel har vunnet ryddeaksjonen to år på rad i Vesterålen. Da deltok blant annet skoleelever på Stokmarknes skole.

- Jeg synes det er veldig flott og utrolig inspirerende å se at hadselværingene er så interessert i miljøet. Vi håper på at vi vinner også i år. Det er veldig gledelig at så mange unge mennesker, særlig barna som skal arve denne planeten, er miljøbevisste. Skolene og barnehagene har vært flinke, sier en fornøyd Haakonsen.

Ryddeaksjonen startet for et par uker siden, og vil foregå helt frem til 27.mai. Det er også en annen aksjon på gang: vårryddeaksjonen hvor man rydder veier, fellesområder og lignende.

- Jeg håper at vi får en ren og fin kommune som vi kan være stolt over. Og at vi vinner begge aksjonene. Da kan med god grunn vi slå oss på brystet.