Fra kommunestyremøtet i Hadsel. Foto: Pia-Elise Solvik Dahl

Hadsel FrPs Camilla Skog Rodal var den første som fikk tre opp på talerstolen. Interpellant Skog Rodal talte om gode politiske prosesser og lokaldemokrati.

Interpellasjon fra FrP

I kommunestyrets budsjettmøte for driftsåret 2016 fremmet posisjonspartiene følgende forslag som ble vedtatt:

Forslag 12 Generelt sektornedtrekk

Sektor helse og omsorg samt oppvekstsektor må spare inn 1 million hver.

– Den 11. og 12. april ble overnevnte sak fra rådmannen oversendt til behandling i de respektive komiteene. På tross av at de fremgikk av sakspapirene er det opplyst fra styreleder i møtet 11.04.16 at vedtaket av 17. desember i fjor fikk sin sluttbehandling i de respektive komiteene. Med andre ord er forslagene endelig etter foreleggelse for styrene, la Skog Rodal fram.

Forslagene til nedtrekk skal drøftes i komiteene for helse og oppvekst.

– Hadsel FrP mener at overnevnte politiske behandling reiser en rekke prinsipielle problemstillinger i forhold til lokaldemokratiet. "I posisjonens budsjettforslag er det anført i innledningen at posisjonen ønsker gode prosesser og mer åpenhet før det gjøres prioriteringer innenfor helse, omsorg og oppvekt". Ifølge avisreferatet fra møtet i komite for helse og omsorg er det bemerket at forslagene ikke er drøftet med tillitsvalgte. Det vises her til at et drøftingsmøte var avtalt samme dag saken ble sendt ut, for så å bli avlyst, av de tillitsvalgte.

Les også: Ap-ordførere: – Dette er uakseptabelt av regjeringen

Svar fra posisjon

Ordfører svarer:

– Som interpellanten sier, så var dette et resultat av et vedtak i kommunestyret. Jeg har fått opplyst fra rådmannen at de tillitsvalgte ikke var involvert i saken før den kom til komiteen. Dette er selvsagt ikke tilfredsstillende.

– Jeg har tillitt til at vi unngår dette i fremtiden, legger Siv Dagny Aasvik til.

Aasvik summerer:

– Det eneste nye er at kommunestyret har bedt om at rådmannens forvaltning av delegasjonen er innom komiteen til drøfting og innspill, før endelig iverksetting. Dette i henhold til rådmannens ansvar og myndighet gitt av kommuneloven og vårt eget vedtatte delegasjonsreglement.

Les også: Det blir lengre debatter

– Uklart svar

Rådmannen ga interpellanten og kommunestyret et mer utdypet og detaljert svar i forhold til lovverk og hva rådmannen har gjort rundt denne saken.

Renate Johnsen (V) rettet spørsmålet om saken ble drøftet eller vedtatt i komiteen. Det fikk hun ikke svar på, mener hun. Hver interpellasjon får maksimalt 30 minutter under kommunestyrets møte. Ordfører fikk dermed ikke tid til å svare på Johnsens spørsmål, som også Skog Rodal var nysgjerrig på.

Videre i møtet ble det bestemt at ordfører fikk svare kort ved direkte spørsmål, om en slik hendelse igjen skulle oppstå. Selv om det var på overtid.