– Jeg må ta forbehold om at dette faktisk er informert om. Og jeg må understreke at vi i løpet av de to siste år har hatt skifte av tillitsvalgte ved skolen på Melbu. Men jeg synes uansett det virker noe rart om det skulle vært informert om dette uten at vi husker, sier Hansen.

Alarmerende funn

Fredag ble det kjent at Hadsel kommune høsten 2014 mottok målinger som viste forhøyede radonmålinger i flere undervisningsrom ved Stokmarknes skole. Skolekjøkkenet på Melbu hadde imidlertid de høyeste målingene.

Det ble gjort kontrollmålinger ved skolen på Stokmarknes rundt årsskiftet. Når ventilasjonsanlegget var avslått, var verdiene fortsatt over tiltaksgrensen, som er 100 becquerel per kvadratmeter, men under «rød sone», som starter ved 200 bequerel per kvadratmeter. Når ventilasjonsanlegget ble slått på, var alle målingene utenfor alle faresignaler.

Uklart

Som VOL har skrevet er det høyst uklart om hvem som egentlig visste at målingene hadde vist forhøyede verdier. Daværende ordfører, varaordfører og formannskapsmedlemmer sier alle til VOL at de var ukjent med saken. Det samme sa tidligere teknisk sjef, Ketil Rønning. Nåværende teknisk sjef, Mats Aas, orienterte i april om de forhøyede radonfunnene. Han opplyser til avisen at det er gjennomført tiltak: Ventilasjonsanlegget har stått på fullt utsug fra skoleslutt til skolestart. Dette tiltaket er å tråd med anbefalinger fra Statens Strålevern.

Ingen informert?

I skolesektoren har opplysningene blitt møtt med forundring. Det sentrale spørsmålet er: Hvorfor ble ingen informert?

En av disse er hovedtillitsvalgt for lærerne i Utdanningsforbundet, Tom Hansen.

– Synes du det er rart dersom det viser seg at dere ikke er informert?

– Jeg kan ikke svare annet enn ja på det spørsmålet.

– Vil du følge opp denne saken?

– Ja, jeg vil ta dette opp med administrasjonen, og be om å få tilsendt de omtalte målingene.

Tom Hansen tror fremtiden for blant annet skolen på Stokmarknes i stor grad avhenger av behandlingen av skolebruksplanen til høsten.