Rådmann Ola Morten Teigen har sendt ut følgende melding på bakgrunn av presseoppslag om radonfunn, samt mandagens nyhet på formannskapsmøtet om stengte skolelokaler på grunn av fare for muggsopp:

- Det vises til oppslag i media lørdag og kvelden ekstraordinære formannskapsmøte, og inviteres med dette til informasjonsmøte. Møtet skjer i Hurtigrutens Hus onsdag kveld.

- Dette for å informere og gi adgang til spørsmål om forhold knyttet til inneklima ved Stokmarknes skole. Det er to konkrete forhold som for noen har vakt bekymring, og som gjør at det er ønskelig å informere og møte dere som er foreldre for å gi konkret og riktig informasjon. Da saken nettopp er blitt kjent vil undertegnede kort redegjøre for saken i denne invitasjonen, men håper samtidig det vil være mulig å si noe mer på selve møtet.

Radon

- Det ble i perioden mars-mai 2014 gjort målinger av radongass i kommunale bygg i Hadsel kommune. Radon er en luktfri edelgass som ved mangeårig eksponering kan medføre noe forhøyet risiko for enkeltsykdommer, og som normalt finnes i områder med blant annet mye Alunskifer. Hadsel kommune er geologisk sett en av de mindre eksponerte områder, men det ble likevel målt forhøyet verdi i enkeltbygg også i vår kommune.

- Når radongass dokumenteres er det viktigste tiltaket å sikre at luften blir ventilert slik at konsentrasjonen holdes nede. Derfor ble det etablert nye rutiner for ventilasjon, ved at inneluften i det aktuelle bygget ved Stokmarknes skole ble startet tidligere på dagen slik at natteluft ble erstattet før skolestart om morgen. Dette tiltakets effekt ble dokumentert gjennom en kontrollmåling senere på året som bekreftet at det hadde ønsket effekt og at radonnivået var under kontroll. Dette i tråd med anbefalinger fra statens strålevern.

- Prosedyrene for måling, tiltak og kontroll av tiltak er således fulgt til punkt og prikke, og ingen er utsatt for unødig fare. Det som imidlertid sviktet i denne forbindelse er rapportering og informasjon under vegs og i etterkant. Dette har på ingen måte medført fare for liv og helse, men det er standard prosedyre å informere politisk og administrativ ledelse, foreldre og ansatte i tilfeller der noen kan føle usikkerhet omkring inneklima i våre bygg. Dette er svært beklagelig, og vil være grunnlag for en gjennomgang av rutiner internt i administrasjonen. Selv om slik informasjon ikke ville medført andre tiltak, og at nødvendige tiltak uansett er gjennomført, skal slike tilfeller gjøres kjent for de det gjelder. Som offentlig aktør har Hadsel kommune som ambisjon å være åpen om alle forhold i kommunen og gjennom det skape trygghet og tillit. Det maktet vi ikke denne gang.

Ventilasjon

Stokmarknes skole er for tiden under bygningsmessig gjennomgang i en tilstandsanalyse utført av Sivilingeniør Anders Overrein AS. Fredag 27.mai, ca kl 14, ble undertegnede gjort kjent med at det er grunn til å tro at deler av ventilasjonsanlegget som betjener gymsal 2 og musikkrommet kan ha vært utsatt for vann i en utstrekning som sannsynliggjør forekomst av muggsopp og bakterier. Det er IKKE påvist slike funn, men med bakgrunn i at det er sannsynlig har undertegnede besluttet å stenge gymsal 2. Musikkrommet er tidligere stengt pga andre forhold. Vi har per i dag ikke dokumentert at det er risiko knyttet til å oppholde seg i rommet, men vi vil uansett være før var, og stenger aktuelle arealer ut skoleåret vi er inne i. I praksis vil det bety at det primært vil bli utegym på skolen ut juni.

Videre vil det følges opp med en kontroll av anlegget slik at man kan få dokumentert reell tilstand. Hvis det påvises helseskadelig mugg eller bakterier vil anlegget renoveres i løpet av sommer om dette er mulig. Samtidig vedtok kommunestyret i desember å investere 120 millioner i rehabilitering-/nybygg på Stokmarknes skole. Dette innebærer mest sannsynlig riving av de aktuelle byggene. Det kan derfor være et alternativ, om renovering av dagens ventilasjonsanlegg skulle vise seg særdeles kostbart, å se på midlertidige løsninger for gym ved Stokmarknes skole inntil endelig byggeprosjekt er vedtatt. Dette må vi få komme tilbake til når ventilasjonsanlegget er undersøkt og eventuelt nødvendige tiltak blir priset.

Undertegnede vil beklage at situasjonen er oppstått, men samtidig be om forståelse for at vi tar tak i situasjonen så raskt som overhode mulig. Det må avslutningsvis understrekes at det ikke er dokumentert mugg eller bakterier pr i dag i ventilasjonsanlegget, og det er samtidig verdt å nevne at dette er rom som ikke brukes til langvarige opphold.

Ola Morten Teigen, rådmann i Hadsel