Tirsdag var helse- og omsorgskomiteen i Hadsel samlet på Riarhaugen på Melbu. Møtet er en del av forberedelsen til formannskapet til senere i uka.

- For kommunen er det viktig å i alle fall gå i null for å unngå å havne på ROBEK. Det ligger et forslag på vedtak til formannskapet, der man ser på det totale bildet i kommunen. Noen avdelinger må dekke sine underskudd, mens andre må finne seg i å dekke enda mer, forklarte enhetsleder Marion Celius.

- Det fattes enkeltvedtak, og vedtak kan påklages om loven ikke følges, forklarte Celius. Hun forklarte videre blant annet at å sette stillinger vakant i turnustjenester er nærmest umulig. Fordi det da må leies inn folk for å dekke opp.

- Brukerne har alvorligere diagnoser, mer sammensatte problemer, og det krever større innsats enn tidligere av kommunen. Det anbefales ikke kutt av stillinger innenfor sektoren, fastslo Celius.

- Reduksjon av stillinger er ikke bærekraftig. Begrunnelsen er at man ikke kan kutte i lovpålagte tilbud. Celius forklarer at enheten har et krav på seg til å kutte 1,2 millioner kroner i utgifter til sykefravær. Det tviler hun på vil være mulig å få til i løpet av inneværende år. Enheten får en økt ramme på halvannen million kroner. Dette er penger som går til barnevern.