VOL skrev tidligere tirsdag at støy var blant de viktigste årsakene til å flytte flybasen fra Andøy til Evenes, men nye undersøkelser fra Nederland viser en marginalt høyere støy med de nye F35-flyene i forhold til F16-flyene.

Les mer: Kun 3 desibel mer støy med F35-fly

– Må kunne legge realistiske planer

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide besøkte i dag både Evenes, Sortland og Andøy. Hun bekrefter at støy var et av punktene som ble vurdert i avgjørelsen av hvor ny kampflybase skal ligge i fremtiden, og Høyre-politikeren henviser til regelverket.

– En rekke forhold er vurdert, hvor støy er en av dem. Det er helt nødvendig å forholde seg til de forskrifter og regler som gjelder rundt dette for å kunne legge realistiske planer til VOL.

Les også: – Det vi har lagt frem er tall og vurderinger vi mener er riktige

– Riktig å velge Evenes

Hun mener også at Evenes passer bedre som base for de nye maritime patruljeflyene (MPA) med tanke på det pressede forholdet til Russland.

– Det ligger i hovedsak strategiske vurderinger bak beslutningen om å legge ned Andøya og videreføre ny MPA på Evenes. Vi har behov for å bygge opp en base for luftoperasjoner i fred, krise og væpnet konflikt som er tilpasset det nye trusselbildet vi står overfor, sier forsvarsministeren.

– Det har derfor vært helt nødvendig å se kampflybase og basen for MPA i sammenheng med anskaffelsen av moderne luftvernsystemer. I den sammenhengen er det både militærfaglig og økonomisk riktig å velge Evenes som fremtidig base for MPA, understreker Eriksen Søreide.