- Det handler om å skape noe som kan vises på en scene. Fra ide til produksjon. Eller så kan man lære seg scene og lyd, sier Viktoria Linea Høybakk i Hadsel ungdomsråd.

Arena for unge

Fredag og lørdag denne helga kan ungdommer mellom 13 og 23 velge mellom fire workshops: Hvordan lage en forestilling, scene og lyd, live videoprogrammering/redigering og produsent. Samtidig vil det være en matgruppe. Hurtigrutens Hus og Kulturfabrikken har fått med seg Hadsel ungdomsråd på kurset.

- Tanken er at man kan ta i bruk alle moderne teknologier og få innsyn hva som skjer i produksjonen. Vi har leid inn profesjonelle folk. Det blir kanonbra, sier kulturhussjef på Hurtigrutens Hus, Jon Lauvland Pettersen.

På lista over instruktører står Anne-Margrethe Albertsen og Frid Halmøy, Lars Petter Dahl, Synne Stenersen og Asle Lauvland Pettersen. Alle har tilhørighet til regionen.

- Disse passer perfekt og klarer å engasjere ungdommer. De har vært ute og har erfaring de kan komme tilbake med og bidra til å skape et produksjonsmiljø. Vi vil at kulturhuset skal være en arena for unge, sier Lauvland Pettersen og Randi Lervik på Kulturfabrikken.

Trenger mer enn idrett

Hadsel ungdomsråd mener at dette er et viktig tilbud.

- Ikke alle trives med håndball og fotball. Det er ikke alle som liker å drive med fysisk aktivitet. Dette kan være med på at folk finner sitt ukjente talent. Det kan også være at vi oppdager nye folk, sier Høybakk og Frida Austbø.

Kulturhuset Hurtigrutens Hus på Stokmarknes og Kulturfabrikken på Sortland er med i et prosjekt som heter tett-i-tett. Flere kulturhus ligger nært hverandre rundt omkring i Norge.

- Tanken er at til vanlig så er vi konkurrenter, men vi kan jo også samarbeide. Sammen kan vi rekruttere folk og jobbe opp scenekunsten. Vi kan spiller hverandre sterkere.

Dette blir den første av flere arrangementer som man vil holde både på Stokmarknes og Sortland. De har fått et tilskudd på 75.000 kroner for å bygge opp et tilbud for barn og unge. Ungdomsrådet synes det er fint å være med på prosjektet.

- Kulturhusene retter seg mot ungdom. Det er en fin ting som vi vil være med på. Vi er de unges stemme og skal være med å skape aktiviteter.

Samtidig mener jentene at de kan lære mye av kurset selv som kan brukes når de skal arrangere UKM.

- Et mål er at flere unge skal ville produsere selv. Vi skal vise at det er mulig, sier gjengen.