Kultursjef Kari Ann Olsen Lind, havnesjef Line Jakobsen og May-Britt Grytvik ved Hurtigrutemuseet er klare for fest når det første nye hurtigruteskipet på ti år, "Spitsbergen" klapper til kai ved Stokmarknes.

- Det blir kake så langt det rekker, smiler havnesjef Line Jakobsen. Den flunkende nye hurtigruta "Spitsbergen" ankommer Stokmarknes på sør rett over klokken 14. Det gjør hun i fint følge med MS "Lofoten".

Håper mange møter opp

- Vi håper mange møter opp, og viser at Stokmarknes er en historisk by for Hurtigruten, sier damene i velkomstkomiteen. Folkrockgruppa Tooraloo spiller og synger, og de omtalte kakene serveres av foreningen "Hurtigrutemuseets venner".

- Skulle ikke være bli det beste er det selvsagt topp forhold i Havneterminalen, der vi ordner i stand til selskapet. Det er åpent skip, men de som vil ombord må huske å ta med seg legitimasjon, opplyses det.

Moderne og miljøvennlig

MS "Spitsbergen" la ut fra Bergen på sin jomfrutur langs kysten. Gamle "Lofoten" seiler med på ferden langs Norges vakre kyst fra Bergen til Kirkenes. "Spitsbergen" er et moderne og miljøvennlig skip, og gjør en fart på 16 knop. Det er et topp moderne explorerskip som skal seile både på Norgeskysten, men som også skal seile i Arktis.

- Dette er det første nye skipet som Hurtigruten har kjøpt på 10 år, så dette er en liten begivenhet sier ordfører Siv Dagny Aasvik som gleder seg til å ta imot skipet med havnesjefen og mange stolte Hadselværinger. Her må vi møte opp liten og stor og ønske disse to ærverdige skipene velkommen til hurtigrutebyen Stokmarknes.

Sterkt fremme i bevisstheten

Når det lanseres nye skip går alltid diskusjonene høye om både eksteriør og interiør. - Det kan det være mange forklaringer på, men en av dem er nok at Hurtigruten er sterkt fremme i bevisstheten til mange av oss på kysten, og mange føler helt klart eierskap til skipene, forklarer Olsen Lind.