Dette fremgår av et varsel om utbrudd til Vesuv (vevbasert system for utbruddsvarsling) i Folkehelseinstituttet. Det handler om E. coli-bakterier som er resistente for vanlig medisin.

I meldingen til Folkehelseinstituttet er utbruddet meldt inn som et ESBL-utbrudd. ESBL er en forkortelse for «extended spectrum betalactamase». I praksis betyr det at bakterien har resistensmekanismer som hemmer effekten av de vanligste typene av antibiotika, og gjør infeksjoner vanskeligere å bekjempe. Det må brukes annen, og dyrere medisiner enn de som normalt bekjemper infeksjoner.

Rammet

Minst fire personer har fått påvist resistente bakterier. Driften ved institusjonen ble sterkt påvirket av utbruddet, som ble oppdaget etter laboratoriefunn.

ESBL ble identifisert på 1980-tallet og har medført utvidet antibiotiakresistens hovedsaklig for penicilliner, men også på nyere medisin. ESBL ble på 1980- og 1990-tallet hovedsakelig funnet hos ulike sykehuspasienter i intensivavdelinger, men de siste årene er de også funnet i økende grad også hos E. coli-bakterier og andre bakterier.De første tilfellene av ESBL-produserende E. coli ble påvist i Norge i 1997, det første utbruddet i norske sykehus ble rapportert i 2004, skriver Folkehelseinstituttet om ESBL.

E. coli-bakterier (Escherichia coli) er en fellesbetegnelse for bakterier som finnes naturlig i tykktarmen hos alle mennesker og varmblodige dyr. Disse bakteriene er vanligvis ufarlige så lenge de oppholder seg i tarmen, skriver Folkehelseinstituttet på sine hjemmesider.

Alvorlig

Hadsel kommune sendte inn meldingen om smitte tidlig på morgenen 20. juli, men har ikke informert offentlig om utbruddet. Helse- og omsorgssjef Marion Celius har i hele dag vært utilgjengelig for kommentar, men hun varsler i en SMS at det kommer en pressemelding fra kommunen i løpet av kvelden.

Da meldingen ble sendt inn i juli, ble det påvist resistente bakterier hos flere av dem som var på den aktuelle avdelingen.

- Vi er i gang med screening av de øvrige pasientene, skrev kommunen i meldingen til helsemyndighetene. Kommunen informerte smittevernmyndighetene om at aktiviteten på en annen avdeling ble redusert inntil omfanget av smitten er kjent. Også pasienter som har vært innom denne avdelingen ble testet.

Ordfører Siv Dagny Aasvik opplyser til VOL at formannskapet ble informert om saken i et møte sist torsdag av helse- og omsorgssjef, smittevernlege og kommuneoverlege. Møtet var av hensyn til personvern lukket. Hun henviser til helse- og omsorgssjefen for ytterligere kommentarer.

Sjeldent

- ESBL-utbrudd er sjeldne i Norge. I fjor hadde vi fire utbrudd rapportert fra helseinstitusjoner i landet, sier seniorrådgiver Horst Bentele ved avdeling for resistens- og infeksjonsforebygging ved Folkehelseinstituttet.

- Det er færre antibiotika som er effektiv mot infeksjoner med ESBL-holdige bakterier og derfor vil vi ikke ha ESBL i sykehusene, sier Bentele.

De fleste ESBL-holdige bakterier smitter via kontakt.

- Derfor må pleiepersonell være ekstra nøye med hygienen, opplyser Bentele.