Eiendomsmegler Per Elvenes i DNB selger boliger i Hadsel og kjenner markedet godt.

– Vi vet ut ifra det vi ser at flest folk ønsker å bo i sentrum, men en tendens vi ser er at en økende mengde folk ønsker å bo utenfor sentrum. Det er utvikling i ønsker om å bo mindre sentralt.

Vil ha dem billigere

– Når vi har hus til salgs utenfor sentrum, går det fint å selge, men det er samtidig en forventning til at man skal få det billigere enn i sentrum.

Han påpeker at det er like dyrt å bygge et hus uansett hvor det er i landet, men at det er tomta som utgjør den reelle verdien.

– Å bygge et nytt hus er kjempedyrt. Hvis du bygger hus landlig, så har du tapt verdi så snart du har satt nøkkelen i døra.

Les også: Selger to sentrale sjøtomter i sentrum

Utsikt og sol

Elevenes ser at Tømmervika er blitt populært, særlig boliger med utsiktspunkter.

– Vi ser flere hus med utsikt som har gått godt over takst.

– En bolig i Breivik, Dragenes og yttersiden er veldig avhengig av god beliggenhet i forhold til sol, utsikt og at det ligger unna veien. Folk vil kjenne at de får senket skuldrene og at å komme hjem er som å komme på hytta.

Elvenes synes det er vanskelig å sette en grense for hva som er landet, og hva som er forstaden.

Les også: Størst vekst i Andøy og Øksnes

Hytte og ledig tomt

– Stemmer det at for eksempel på Yttersida så ligger det en del arvede hus som blir brukt som fritidsboliger?

– Ja, det kjenner jeg til. Jeg forstår at de ikke selger, de som bor på andre plasser, hvor huset er det eneste tilknytningen til stedet er et hus de har arvet. Det er godt å komme til Vesterålen, enten det er på ferie, en lengre periode eller flytte hit. Det ligger også en del tomter på Yttersida.

– En av årsakene til at tilgangen til tomter ikke er så stor, er at folk kanskje ikke klarer å se for seg hva man kan få for ei tomt før de skal se interesse for å selge, sier Elvenes.

– Vi vet at det er noen eiere som har noen områder de jobber med for å få inn i reguleringsplanen, men de er avhengig av god infrastruktur – god vei, gangvei til avkjørsel, vann og avløp.

– Det er ikke alltid kommunen henger med i svingene.

Han peker på Bjørnesset – utenfor Tømmervika.

– Er det noe som er viktig for kommunen, så er det at de skal kunne tilby de som bor der gode muligheter til å bo på en bra plass. Ingen vil bo på ei myr uten utsikt. Kommunen må gi et tilbud med attraktive boligtomter og infrastruktur.

Les også: Suksess-megler forlater Vesterålen

Bygges mye

Teknisk sjef i Hadsel kommune, Mats Aas, er enig med Elvenes.

–Vi ser en økning utenfor sentrum. På den andre siden så bygges det også en god del sentrumsnært i Tømmervika og Søndre, som begge defineres som sentrum.

– Vi tilrettelegger til boligbygging der vi anser det som attraktivt. Der vi får høre at det er interesse for å utvikle.

Les også: – Boliger går raskest på Sortland

Vil utvide sentrum

Kommunen skal i gang med å lage ny arealplan i høst, der blant annet nye boligområder skal tas inn.

– Det vi har sett for oss, er å forsøke å lage to ulike grenser for sentrum. En indre og en ytre grense på Stokmarknes og Melbu.

Det indre vil være sentrum som i dag, mens en ytre grense vil gå noe lengre – type til Bergvika/Flatset og utover mot Andvågen på Stokmarknessiden.

– Vi er tilhengere av fortetning, det er et sentralt mål. I Hadsel har vi ikke så god plass i sentrum, og må utvide. Å bo både sentralt og landlig kan for noen være attraktivt.

– Men hva vil det forandre i praksis?

– Tanken er at vi skal tilrettelegge bedre for at folk kan lettere bygge seg en bolig også utenfor det som i dag er sentrum. I dag kreves gjerne dispensasjon.