– Jeg har nok nordlandsk gemytt, men østlandsk dialekt. Jeg utdannet meg til prest i godt voksen alder og ble ferdig med teologistudiene da jeg var 43 år og tenkte at skal jeg gjøre noe, må jeg gjøre det nå, sier Pål Wirkola Svendsen fra Kråkerøy i Østfold.

Wirkola Svendsen er i dag tilknyttet en menighet i Rakkestad i Indre Østfold, men snart blir han ny sogneprest i Hadsel.

Takket ja på tirsdag

Det var tirsdag denne uka at bispedømmerådet spurte Wirkola Svendsen om han ville ha jobben.

– Det var en god melding å få, og en melding jeg koste meg med. Jeg takket ja med en gang, sier Wirkola Svendsen til VOL på telefon.

– Jeg kjenner på en veldig stor glede og forventning til å komme opp til dere. Jeg vet ikke akkurat når jeg blir innsatt i tjenesten ennå, men dette er såpass ferskt og alt det formelle er ikke klart ennå, men det blir senest i januar.

Svendsen-slekt

Wirkola-navnet har han fra Alta, mens det andre etternavnet stammer fra besteforeldrene på morssiden, Birger og Reidun Svendsen, som flyttet fra Hadsel til Østfold på 50-tallet.

Selv har han til dags dato aldri vært i Vesterålen.

– Min mor og hennes seks søstre er alle døpt i Hadsel kirke. Vesterålen er jomfruelig mark for meg, men jeg har alltid ønsket meg oppover, jeg stammer jo derfra, sier han.

Allsidig bakgrunn

50-åringen har en yrkesbakgrunn som er noe utenom det vanlige.

– Jeg har en veldig rik CV og har en god del yrker bak meg. Jeg begynte på utdanning som skipsmekaniker, og etter det har jeg vært flyarbeider, rørlegger og personlig trener. Godt og blandet, med andre ord.

Han forteller at han ble omvendt da han var ung.

– Jeg kom til tro, og den ble viktig for meg, så jeg gikk to år på bibelskole. Da jeg skulle omskoleres, la NAV merke til dette på CV-en, og de spurte om meg om ikke jeg ville studere teologi. Etter litt om og men begynte jeg på teologiutdannelsen ved det Teologiske Menighetsfakultet i Oslo.

Og han tror ikke mange andre er blitt omskolert til prest gjennom NAV på samme måte.

– Det er jo litt spesielt, jeg tror Gud på en eller annen måte har hatt en finger med spillet.

– Åpen og utadvent

Som person omtaler han seg selv som utadvent og åpen.

– Jeg liker å komme i kontakt med folk, og jeg liker samtalens form. Jeg ser på meg selv som en medvandrer i både glede og sorg.

Blant de største interessene er motorsykler, fly og mat. Han har nylig kvittet seg med motorsykkelen han har hatt i noen år.

– Men jeg kunne kanskje tenkt meg å få en ny en når jeg flytter til Vesterålen, sier den kommende sognepresten i Hadsel.