6. oktober legger regjeringen frem sitt statsbudsjett for 2017, og i uka som kommer er det ventet jevne drypp fra hva som blir lagt frem. Tirsdag ble det kjent at det skal bevilges 360 millioner kroner ekstra til tidlig innsats i skolen. For Vesterålens del er det snakk om i overkant av 2,29 millioner kroner til sammen.

Øremerkes tidlig innsats

- Pengene skal brukes til ekstra og tidlig innsats, for å hjelpe elever med spesielle behov tidligst mulig i skoleløpet. Midlene skal gis i forhold til kommunenes elevtall. For Hadsels del betyr det rundt 500 000 kroner, opplyser Camilla Skog Rodal i Frp Hadsel.

- Pengene vil øremerkes formålet, og altså gis i forhold til elevtallet. Det som er bra er at skolen selv best vet hva som funker, og at den derfor kan bruke pengene slik den selv mener er mest hensiktsmessig. Det krever ikke omfattende saksbehandling eller utredning før midlene gis. De kan brukes eksempelvis mens man venter på en sakkyndig vurdering. Dette for å unngå at elevene henger så langt etter når de eventuelt får hjelp av PPD, at de ikke klarer å ta de andre igjen.

- Man vet at det brukes mye penger til spesialundervisning i hadselskolen. Målet er at denne tidlige innsatsen vil kunne virke forebyggende, sier Skog Rodal.

- Viktigste satsing

Ifølge en pressemelding fra regjeringen går en femtedel av alle norske elever går ut av skolen uten å kunne lese eller regne skikkelig. Derfor er et løft for tidlig innsats den neste viktige prioriteringen i regjeringens skolepolitikk.

- Mange lærer ikke nok, og de blir hengende etter, uten at de klarer å ta inn igjen forspranget til kameratene. Resultatet er høyt frafall i den videregående skolen, og ofte permanent utenforskap. Tidlig innsats vil være regjeringens viktigste satsing innen skole de neste årene.

Dette får skolene ekstra:

Hadsel - 500.000Sortland - 776.000Øksnes - 321.000Bø - 170.500Andøy - 381.000Lødingen - 150.340