Ifølge kommunal rapport ventes kommunene å bosette 15.000 flyktninger. Neste år blir kommunene bedt om å ta imot 13.000 flyktninger.

Bosette 150

Grunnen til at det er færre flyktninger som skal bosettes, er at langt færre asylsøkere kommer til landet, samtidig som mange får avslag på sine søknader, skriver Kommunal rapport.

I Hadsel vil de ta imot 40 i 2017. Hadsel kommune har et fireårig vedtak på å bosette 150 flyktninger, inkludert familiegjenforente.

– Men så er det slik at det er et måltall. Vi kan bosette og fordele over de fire årene slik vi ønsker, sier Marit Sandvær i Hadsel kommune. I 2016 ser det ut til at kommunen vil bosette mellom 35-40 personer.

– Det avhenger av boligmasse. Når vi har ledig bolig, og kan ta imot, gir vi beskjed til IMDi, så fordeler de det ut. Vi har ikke fått alle enslige mindreårige på plass ennå. Vi har 10, og skal prøve å få på plass fem til i bofellesskapet. Hadsel har fått 80 prosent dekning av enslige mindreårige så langt i år.  Det kommer ikke til å bli færre flyktninger for oss til neste år, med mindre det skjer noe veldig uforutsigbart. Det er lite som tyder på det. Hvordan verdensbildet ser ut har mye å si på hva som er behovet, sier Sandvær.

40 i 2017

– Hvordan reagerer dere på at mens mange andre kommuner får færre flykninger enn ønsket, så får dere antallet dere ønsket?

– De er ikke sånn at vi blir annerledes behandlet enn andre kommuner.

IMDI sier at kommunene selv bestemmer hvor mange flyktninger de kan bosette.

– Vi ser på nasjonale behov, og fordeler det på kommuner. Vi gjør ingen forskjell på Hadsel og andre kommuner. Hadsel har bedt om flere flyktninger enn for eksempel Bø kommune, sier regiondirektør for IMDi nord, Dulo Dizdarevic.

Anmodning er antallet flyktninger IMDi på vegne av staten ber en kommune om å bosette. Deretter vedtar kommuner selv hvor mange flyktninger de vil bosette i løpet av året.

Hadsel har fått anmodning om å bosette 40 flyktninger, herav 5 enslige mindreårige neste år. Kommunen har vedtatt å ta imot 40.