Vesteraalens Avis har ikke fått innsyn i saksdokumenter fra et lukket møte den 26.juli i år. Møtet ble ikke kunngjort offentligheten, og VA fikk avslag på sin begjæring om innsyn i møteprotokollen. Etter å ha klaget og purret har kommunen offentliggjort protokollen, men nekter innsyn i selve saken. Protokollen forteller kun at møtet omhandlet orientering om olje- og miljøvernbase.

Mye tyder på at møtet handlet om mer enn orientering, og at det ble vedtatt en bevilgning av offentlige midler der. Pengene kan ifølge Kommunal Rapport ha kommet fra Trollfjord Kraft.

Rett til å vite

- Vi mener innbyggerne i kommunen har rett til å vite hva vi bruker pengene til. Vi kan godt vedta å holde møtet lukket, men selve vedtaket i det omtalte møtet bør være offentlig, sa Camilla Skog Rodal.

Hun ønsket i tillegg at saken skulle oversendes kontrollutvalget i kommunen, for at man skulle lære av prosessen, og få ryddet i forholdene dersom noe galt er skjedd.

Ordfører Siv Aasvik (Ap) ga uttrykk for at innholdet i vedtaket bør og skal være skjult for offentligheten, og fikk støtte i det fra rådmann Ola Morten Teigen.

- Det kan godt være nødvendig å lukke et møte og en debatt for offentligheten, men vi pleier å la vedtak være offentlige, sa Rodal.

Avviste krav om innsyn

Siv Aasvik avviste både kravet om å åpne saken, samt få kontrollutvalget til å se på omstendighetene.

Klagesaken behandles av fylkesmannen nå, og dermed er det ifølge ordføreren ikke nødvendig å la kontrollutvalget i kommunen se på saken. Frp og Venstre stemte sammen, men tapte både ønsket om å åpne saken og ønsket om å la kontrollutvalget se på hva som har skjedd.