– Støtten som de private eierne får fra Kulturminnefondet dekker sjelden hele restaureringen, men er den utløsende årsak til at eierne velger å gå i gang med bevaring i stedet for å rive.

Det sier direktør i Kulturminnefondet, Simen Bjørgen, i en pressemelding.

Gjennomsnittstilskuddet fra Kulturminnefondet er 178.000 kroner per prosjekt. I snitt utgjør dette 28 prosent av den totale kostnaden.

Han sier at de ønsker søknarder fra alle deler av landet, og stor variasjon i prosjektene, slik at man kan ta vare på et størst mulig mangfold av kulturminner. Fristen for å søke midler er satt til 1. november.

– Kulturminnefondet støtter tiltak på alle typer faste fysiske kulturminner, som for eksempel boplasser, hus og bygninger, båter og fartøyer, hageanlegg og bevaring av kulturlandskap. Kulturminner kan være fra både fjern og nær fortid. Det gis som hovedregel ikke tilskudd til fredede kulturminner, kommunalt eide kulturminner og kulturminner som eies eller forvaltes av virksomheter som mottar statlig driftsstøtte, sier Bjørgen.

– Støtteordningen er til for private eiere, og også frivillige lag og organisasjoner, enten de eier kulturminnene selv, eller forvalter dem på vegne av andre, kan søke om økonomisk støtte, sier direktøren i en pressemelding.