Onsdag kveld var det folkemøte på Strønstad skole om fremtiden for skolen i bygda. Fra Hadsel kommune stilte ordfører Siv Aasvik (Ap), varaordfører Kurt Jenssen (Sp) og oppvekstsjef Torbjørn Lappegard. Det er ingen tvil om at det å flytte elevtrinn - eller enda verre - legge ned skoler er det vanskeligste politikerne og de ansatte i kommunen kan finne på å foreslå.

Likevel er det akkurat det som er skjedd i Hadsel denne høsten. Posisjonspartiene Ap, Sp og Sv har lagt frem et forslag som med stor sannsynlighet kan komme til å bli vedtatt. Forslaget innebærer blant annet at ungdomsskoleelevene i kommunen skal samles på Stokmarknes og Melbu. Dermed reduseres antall ungdomsskoler fra fire til to. For elevene på Strønstads vedkommende kan det bety bussing og fergetur over fjorden mellom Fiskebøl og Melbu.

Foreldre på skolebefaring Torsdag ettermidddag gikk Sandnes-foreldrene på befaring gjennom Stokmarknes skole. Skoleveg over fjorden

FAU ønsker forklaringer på hvordan og hvorfor man ønsker å flytte elever fra Strønstad til Melbu, og hvordan et eventuelt samarbeid med Vågan skal gjennomføres. Ordfører Siv Aasvik redegjorde for bakgrunnen for skolebruksplanen, som blant annet er for å slippe de årlige rundene hvor rådmannen kommer med sine forslag, som alltid er belastende for bygdene, for skolebarn og for foreldre. Planen skal også si noe om hvordan man ser for seg skolen i fremtiden. Det handler om blant annet krav til kompetanse blant lærerne. I det siste er det også blitt mer og mer klart at Hadsel kommune har en svært anstrengt økonomi. - Vi er inne i en veldig alvorlig tid, sa Aasvik.

Ordføreren understreket at det har vært viktig for både politikere og administrasjon å beholde alle fem skolene. Hun sa til foreldrene på Strønstad at man langt fra er kommet dit at to streker er satt under svaret for skolestrukturen for fremtiden når det gjelder 1.-7.trinn.

Krever 1-10-skoler på Strønstad: Inviterer til folkemøte Foreldre til elevene på Strønstad skole nekter plent at ungdomsskolen skal flyttes til Melbu. De har derfor invitert ordfører, varaordfører og rådmann til åpent folkemøte i slutten av måneden. Statlige krav

- Når det gjelder ungdomsskoletrinnet er det vanskelig å innfri kravene som kommer særlig på de minste skolene. Vi ønsker et mer enhetlig tilbud, som er mer likt for elevene. Da tenker vil blant annet på tilbud om valgfag. Jeg vil understreke at ledelsen her på skolen på Strønstad gjør en meget god jobb, og vi er klar over at man tar godt vare på skolen her. Hadsel kommune vil definitivt satse på bygda her i området, men må ta inn over oss den situasjonen kommunen er i, sa ordfører Aasvik.

Oppvekstsjef Torbjørn Lappegard representerte rådmannen. Han sa følgende om utfordringene kommunen står overfor:- Vi ser hvert år at vi ikke har midler til å drive skolene som vi skal. Ser vi det utenfra, hva som er utfordringene i tiden, så er det et press i retning at det blir vanskeligere og vanskeligere å drive små enheter som Strønstad. Jeg kan eksempelvis nevne:- Stadig strengere krav til vekttall i alle kjernefag lærerne underviser i. - Det er vanskelig å tilby bredde i valgfag, og det gir liten valgmulighet for elevene. - Vi får krav om at kommunen må ha oppdaterte og funksjonelle IT-løsninger. - Når skolen er liten blir den veldig sårbar ved sykdom og oppsigelser.

Oppvekstsjef Torbjørn Lappegard var lite lysten til å snakke om samarbeid med Vågan, siden det ikke fantes representanter for nabokommunen til stede. Men at det er et ønske om samarbeid fra Hadsels side lot han det ikke være tvil om.

Første desember skal planen behandles i formannskapet og 15. september i kommunestyret. Innen den tid ønsker både politikere og administrasjon at innbyggerne lokalt skal komme med alle sine innspill.

Finn Sture Hultgreen (AP): - Derfor flyttes ungdomstrinnet på Sandnes - Uaktuell reiseveg

Det var en rekke foreldre i området som tok ordet for å fremme sitt syn på forslagene som er kommet om å flytte elever til skolen på Melbu. Gjennomgående ble det sagt at det er helt uaktuelt å la elevene få en daglig tur med buss og ferge til og fra Melbu. Helge-Morten Steffenakk er en av foreldrene som vil få merke eventuelle omlegginger på kroppen.

- Vi snakker om halvannen time reiseveg hver veg. Statistikk viser at det var 12-15 dager i løpet av siste skoleår at ferga ikke gikk, enten på grunn av vær eller på grunn av tekniske problemer. Hvem avgjør når været er for dårlig til å sende elever? Og hvordan skal man telle fravær? spurte han.

Steffenakk spurte også politikerne Aasvik og Jenssen om de ville ha sendt egne barn med ferga til skolen, uten å få godt svar.

Rådmannen i Hadsel: Foreslår elevflytting Rådmannen i Hadsel foreslår i skolebruksplanen for kommunen å flytte elever fra Sandnes og Innlandet til Stokmarknes. Vågan og kommunegrenser

Mange av innbyggerne føler seg nærmere Vågan enn Hadsel. Halvdan Nilsen tok ordet. Han gikk på skole i en tid man bodde på internat. - Nå må dere tenke på hvordan penger brukes i kommunen. Husk at vi som bor her ute ikke får tilgang til tilbud som er naturlig på Melbu og Stokmarknes.

Kjetil Hartvigsen bor på Hadselsand. Det er nesten to mil fra Fiskebøl.- Det blir tre timer skoleveg hver dag. Det blir veldig mye hver dag. For vår del er det uaktuelt at vårt barn skal bruke tre timer reiseveg. Det må dere skjønne. Flyttingen av elever fra Innlandet til Stokmarknes har vært frivillig. Det er det definitivt ikke her, påpekte Nilsen.

- Dere må heller sørge for at samarbeidet med Vågan blir utviklet, sa han.

Sentralisering

Det var ikke enkelt for verken politikere eller administrasjon å svare på utfordringene fra foreldrene. Ordføreren ble utfordret på pengebruken sentralt og ute i distriktene. - Det er en mange tiår gammel diskusjon, som er vanskelig å svare på. Det er en generell tendens til at ting sentraliseres. Det ser vi også i Hadsel, sa hun.

Varaordfører Kurt Jenssen sa om såkalt «finkultur» at det er det lite av i Hadsel, og at det neppe blir mer av det. Han ba foreldrene om å skrive innspillene sine veldig nøye og sende dem til kommunen. Det er veldig viktig at dere sender deres meninger, og at dette gjøres innenfor tidsfristene. Han vektla at det skal være 1-7-skole der det nå er skoler.

Straffer politikerne?

- Når det gjelder kravene til skolene om utdannede lærere er det noe vi ikke kan trekke på skuldrene over. Selv om vi får juling for forslagene våre, så er det bedre å gjøre det på denne måten enn at det kommer forslag på bordet i selve kommunestyret, forslag som vedtas der og da. Forstå oss, vi ønsker å gjøre det beste, fremholdt varaordføreren.

Michal Reinholdtsen jobber på Norlense, og pekte på at det kommer en veldig viktig avgjørelse rundt etablering av miljøvernbase i Lofoten og Vesterålen. Det kan meget vel tenkes at den havner på Fiskebøl.  - Jeg har to karer på skolen her, og tiden går fort. Det er ikke lenge til ungdomsskolen. Familien vår bruker tilbudene i Vågan. Vi har lege og tannlege, sosiale tilbud, kino, ambulanse i Vågan. Hadsel er i ferd med å ta initiativ til folkeavstemning til justering av kommunegrensene, tordnet Reinholdtsen.

Kjetil Hartvigsen er veldig skuffet over distriktspartiet Senterpartiet. - Vi kommer til å se oppslutningen dale ved neste valg i Hadsel, ja om vi fortsatt tilhører Hadsel da, sa han.