Utdanningsforbundets tillitsvalgte Tom H. Hansen fulgte rådmannens orientering om forslag til kutt for Hadsel kommune i 2017 fra bakerste rad i Hadsel rådhus torsdag. Hansen er lite glad for forslagene som er kommet.

- Som hovedtillitsvalgt har jeg visst om dette i en fjorten dagers tid. Jeg har vært holdt orientert, og har deltatt på flere møter. Jeg er ikke overrasket over at kuttene som foreslås i så stor grad foreslås lagt til oppvekstsektoren. Det er vi vant til. Nå er forslaget fra rådmannen sendt ut til våre tillitsvalgte på arbeidsplassene i oppvekstsektoren, som jo jeg representerer, forklarer Hansen.

- Viktig med tett dialog

Torsdag kveld skal rådmannen holde sin orientering for de ansatte, først på Hurtigrutens Hus - og deretter i Samfunnshuset på Melbu. Orienteringen vil i stor grad være den samme som i rådhuset. For rådmannen er det et poeng å holde en tett dialog med de ansatte.

- Vi må gjennomføre gode samtaler med klubbene på arbeidsplassene våre. Det er dyktige tillitsvalgte ute på plassene. Der forventer jeg at man nøye gjennomgår konsekvensene kuttforslagene får for arbeidsplassene. Så får jeg som hovedtillitsvalgt samle tilbakemeldingene som kommer, slik at jeg igjen kan ta det videre med politikerne, sier Hansen til VOL. Han sier at dette er standard prosedyre.

- Ikke gjennomførbart

- Jeg regner ikke med at alle kuttene som er foreslått blir værende der når de endelige vedtak gjøres. Det virker ikke gjennomførbart.

- Hva tenker du på da?- Da tenker jeg på at man her enkelt har foreslått å spare penger på å slå sammen grupper. Men det kan være veldig gode grunner til at de gruppene er delt i to selv om antallet elever skulle tilsi noe annet. Det kan eksempelvis handle om spesielle behov i elevgruppen.

- Hvordan synes du administrasjonen har opptrådt i perioden hvor kuttene er foreslått?- Det har vært en grei prosess hele veien, selv om vi ikke er enige i tiltakene. Vi er blitt hørt, og har fått mulighet til å komme med innspill. Vi har fått snakket mye med administrasjonen, men vi har ikke fått forandret mye på forslagene som er kommet. Det som er vanskelig for oss i tillitsvalgtapparatet er at vi er flere hovedtillitsvalgte, med ansvar for ulike områder, sier Hansen. Det er nå Hansen og hans tillitsvalgtkolleger må starte sin jobb for å påvirke politikerne.

- Vil dere tenke på at budsjettet skal balanseres?- Vi kommer nok til i første rekke å påvirke politikerne til å ikke gjøre de kuttene i oppvekst som her foreslås, og i mindre grad komme med alternative forslag, sier Hansen.