53.000 kvadratmeter er formålsbygg styrt av teknisk forvaltning i Hadsel kommune. Hadsel eiendom leier på sin side ut rundt 10.000 kvadratmeter bolig til personer som kan ha problemer med å skaffe bolig på egen hånd. Rådmannen ønsker å slå sammen eiendomsforvaltningen.

I dag er det altså to som driver eiendomsforvaltning: Hadsel eiendom KF og hadsel kommune. Rådmannen mener det er fordelaktig at man samler begge i kommunen. Det fordi han blant annet mener det er skeivfordeling i vedlikehold av byggene.

Rådmannen har imidlertid så langt ikke fått politikerne med seg. Formannskapet vedtok nylig at arbeidsgiveransvaret for vaktmestrene  skal overføres tilbake til kommunen. Formålsbyggene skal ligge under eiendomsforvaltningen i kommunen. Personell som arbeider med boligsosiale spørsmål samlokaliseres under Hadsel eiendom. Hadsel eiendom skal fortsatt være egen etat, og drive utleie slik den driver i dag.

Enig i Venstre og Rødt

Renathe Johnsen i Hadsel Venstre uttrykte stor undring dersom dette vedtaket blir stående også i kommunestyret. Hun mener rådmannen har gitt veldig gode retningslinjer for hvordan eiendomsforvaltningen bør være.

- Rådmannen har vært veldig tydelig, og at det er gitt to tydelige alternativer å velge mellom. Venstre opprettholder sitt forslag om å samle eiendom inn under den kommunale forvaltningen.

Frp ønsker å opprettholde Hadsel Eiendom KF, og legge renhold og vaktmestre inn under Hadsel Eiendom. Hadsel Høyre ønsker også å beholde Hadsel Eiendom KF, men mener foretaket bør være et AS, som skal ivareta alle kommunens bygninger, herunder drift av formålsbyggene.

Frp, MOS og Høyre

Ap, Sv og Sp ønsker en mellomløsning. Posisjonspolitikerne argumenterer med at man ønsker kontroll med konsekvensene av vedtak som gjøres. - Vi ønsker å vite at ansatte blir tatt vare på på best mulig vis. Vedlikehold av bygningsmassen som Hadsel eiendom har kontroll på er løftet opp  på et helt nytt nivå, sa Einar Roger Pettersen (Ap).

Han kom med et tilleggsforslag, som går på å opprettholde et vaktmester- og rengjøringskorps.  Ha la vekt på at det må skje i henhold til lover og avtaleverk.

Ronny Gabrielsen (Frp) sitter som styremedlem i Hadsel Eiendom. Han sa følgende om rådmannens vurdering:

- Hva som er den beste løsningen kommer an på øyet som ser. Frp ønsker både formålsbygg og ansatte flyttet inn under Hadsel Eiendom KF, men at det bør skje over tid. Vi er forøvrig enige med rådmannen at det beste er å samle Hadsel eiendom KF under en enhet.

- Rådmannens ansvar

- Ansvaret hører til syvende og sist hjemme under rådmannen. Rødt er helt på linje med Venstre i denne saken, sa Geir Jørgensen. Han viste også til hva de tillitsvalgte selv ønsker.

Jan Steffensen (MOS) roste arbeidet Hadsel Eiendom har gjort, og mener det må tenkes nye tanker rundt forvaltning av eiendom. Han mener eiendommen som kommunen eier bør samles under Hadsel Eiendom.

- Samtidig må vi tenke nytt. Kanskje kan forvaltningen av eiendom i fremtiden være interkommunal. Vi har sett en tendens til at man river offentlige bygg fra 60-tallet. Det kan ikke være riktig, sier han.

Vedtaket

Organisering av eiendomsforvaltnigen i Hadsel kommune blir trolig at Hadsel eiendom overtar også formålsbyggene. For å forberede dette kom politikerne frem til følgende vedtak:

For å forberede en overtakelse av formålsbygg og vaktmester- og renholdstjenesten til Hadsel Eiendom KF ber kommunestyret om en utredning som skal klargjøre følgende:- Nødvendige drøftingsmøter i forhold til ansatte, inkludert AMU-behandling- Prioriteringslister i forhold til vedlikehold av bygg fremlegges- Økonomisk oversikt over driftsmidler og investeringer- Tjenesteavtale - ny korrigert forslag legges frem- Dialog med styret og ledelsen og ansatte i Hadsel Eiendom for hvordan man skal håndtere den totale vedlikeholdsmengden. Dette inkluderer hvordan den totale arbeidsstokken skal brukes i henhold til deres kvalifikasjoner. - De overnevnte punkter utredes, og legges frem for endelig behandling til kommunestyret i april.

Geir Jørgensen i Rødt sa at hans parti i prinsippet er mot kommunale foretak. Det er første steg mot helprivatisert kommune, mener han. Når motstand kommer mener Jørgensen at argumentene kommer:- Dette kan private gjøre enda bedre, og derfor er vi i mot. Alle de 24 øvrige representantene stemte for forslaget.

Hadsel Venstre valgte å støtte forslaget, selv om deres primære ønske er å samle eiendomsmassen i kommunal forvaltning, og ikke under et kommunalt foretak.