- Denne saken handler om å redde en hjørnesteinsbedrift i kommunen, skriver Aasvik i ei pressemelding fredag formiddag.

Bakgrunnen for at formannskapet valgte å frigjøre noe av det ansvarlige lånet til Trollfjordkraft i juli, var for at Norlense hadde et akutt behov for bedre likviditet. Hadsel kommune valgte i 2014 å bli medeiere  i Bømyr Eiendom, som igjen er medeier i Norlense.

- Norlense har vært i en vanskelig situasjon grunnet en ellers utfordrende situasjon i offshorenæringa. For formannskapet i 2014 og nåværende formannskap har det viktige hele veien vært å redde arbeidsplassene i en viktig hjørnesteinsbedrift i kommunen, skriver Aasvik.

Ulempe

Hun sier videre at formannskapet opptrådte som eierorgan da de valgte å holde saken unntatt offentlighet, av hensyn til selskapets interesser.

- Dette har også fylkesmannen anerkjent. Fylkesmannen har imidlertid ansett at allmennhetens interesse for innsyn har vært viktigere. Fylkesmannens vedtak nå innebærer at eiere i private bedrifter forskjellsbehandles. Private selskap blir hemmet av å ha offentlige eiere, siden de blir nødt å offentliggjøre sensitiv selskapsinformasjon, sier Aasvik i pressemeldinga.

Aasvik mener det kan føre til ulempe for private selskapet med offentlige eiere.

- Det betyr at fylkesmannen gjør det til en ulempe for Norlense og alle andre private selskap å ha offentlige medeiere. Jeg tror dette vil få konsekvenser langt ut over denne saken

- Et problem med offentliggjøring

Direktør i Norlense og leder i Bømyr eiendom, Terje Olav Hansen, ser også på det som problematisk at saken blir offentlig.

- Aasvik sier at vedtaket til Fylkesmannen å gjøre prosessen rundt emisjonen offentlig er et problem for dere i Norlense og andre private selskaper med offentlige eiere. Hva mener du om at prosessen nå er gjort tilgjengelig for offentligheten?

- Det var viktig i sommer før emisjonen, hva med nå? Er offentlighetens innsyn et problem nå?

- Vi er ikke i mål med emisjonen ennå, så det er problematisk at denne prosessen blir offentlig midt i prosessen, sier han.

Hansen håper og tror at emisjonen vil være i mål innen kort tid.

Da VOL ringte Hansen tidligere i formiddag sa han at offentlighet rundt saken ikke var et problem. Like etter at saken ble offentligjort på VOL ringte han tilbake og fortalte at han hadde blitt feilsitert og at offentlighet var et problem i emisjonsprosessen.

Opprettholder vedtak om lukking - Av hensyn til alle parter og til kommunens omdømme bør vedtaket være offentlig, sa Frps Camilla Skog Rodal da formannskapet i Hadsel diskuterte åpning eller fortsatt lukking av saken rundt Bømyr eiendom. Prosessen

Hansen beskriver prosessen slik.

- Vi startet en emisjonsprosess i Bømyr eiendom i begynnelsen av juli i år. Bakgrunnen var at majoriteten av aksjonærene i Bømyr eiendom ville samle all eiendom i Bømyr og Norlense Eiendom i ett selskap.

I den sammenheng var det behov for kapitaltilførsel og man tok første del av fusjonen gjennom et ansvarlig lån i juli. Det ble da også frigjort en del av et ansvarlig lån i Trollfjord Kraft.

- Norlense hadde solgt en del bygningsmasse til Norlense Eiendom i 2014. Gjennom det hadde Bømyr eiendom fått et krav fra Norlense på å innfri den betalingen, forteller Hansen.

Ifølge Hansen hadde Norlense behov for pengene.

- Som alle selskaper i oljebransjen for tiden, trengte vi midler. Denne innfrielsen av vårt krav til Bømyr eiendom førte til at vi fikk bedre likviditet, noe vi trengte.

Hansen bekrefter at disse midlene er overført til Norlense og at de anser saken som oppgjort.

Pengeproblemer

Bømyr Eiendom har hatt økonomiske utfordringer. Av kommunens vedtak fremgår det at formannskapet har bedt Trollfjord Kraft å investere penger i Bømyr Eiendom. Samlet har formannskapet lagt til grunn at det minimum skal investeres 4,7 millioner kroner i Bømyr eiendom, hvorav Trollfjord Kraft altså skal bidra med nær 850.0000 kroner.

Formannskapet har også forutsatt at pengene som kommer inn fra aksjonærene i Bømyr Eiendom ikke skal hentes til dekning av løpende lånekostnader.

Ifølge Brønnøysundregistrene er det ikke registrert noen kapitalforhøyelser i Bømyr Eiendom i perioden fra august til november.

Formannskapet ba imidlertid Trollfjord Kraft om å gi Bømyr Eiendom penger som et lån, som senere kunne konverteres til aksjer i Bømyr Eiendom.