Det er åpenbart et sug i markedet etter et nærmere samarbeid mellom næringsliv og kommune. Tidligere i høst gikk ordfører Siv Aasvik (Ap) og varaordfører Kurt Jenssen (Sp) ut og inviterte til næringslivsstreff. Rundt 25 aktører fra næringslivet i Hadsel fant veien til rådhuset onsdag. Dermed ble det trangt rundt møtebordet.

Gjensidig avhengig

– Vi er gjensidig avhengige av hverandre. Kommunen er helt avhengige av innspill og råd fra dere i vår samfunnsplanlegging. Arbeidsplasser og boliger henger sammen, sa Aasvik under sin innledning.

Per Johnsen, som mange kjenner fra Elkjøp i regionen, pekte på at det har vært tilsvarende møter i kommunen tidligere. Han helte kaldt vann i blodet på møtedeltakerne ved å peke på at lite kom ut av disse møtene. Samtidig pekte han på et par sannheter mange hadselværinger er enige om:

– Det er problematisk at vi er blitt færre folk i Vesterålen. Blir vi flere, blir også næringsgrunnlaget større, sa Johnsen.

– Så er det også slik at mange av de som er her kan ha gode ideer utenfor sitt eget fag. Jeg kunne ønske meg at både kommunen og næringsaktørene i Hadsel gjorde et felles løft for reiselivet, som er altfor lite utbygd lokalt, sa han. Det var det flere som nikket kraftig på hodet til.

Kommuneplanlegger Hans Christian Haakonsen forklarte om strategisk næringsplan og arealplan, som er et arbeid kommunen holder på med.

– Det er veldig viktig at næringslivet føler det får noe igjen gjennom planene, slik at det brukes ressurser på dette. Ellers blir planen som en bil uten hjul, understreket han. Jeg kunne ønske meg en prosjektleder for den strategiske næringsplanen, med mer næring enn kommune i hodet, sa Haakonsen.

Statistikk

– Jeg kunne tenke meg å få vite mer om kommunen gjennom statistikk. Hva vet vi om de som bor her? Hvem er det som flytter hit? Det kan gi verdifull informasjon, sa Kate Adolfsen.

Både Eilert Ellingsen og Camilla Skog Rodal utfordret kommunen til å gi plusspoeng til lokale aktører i anbudsprosesser.

Foran neste møte er utfordringen for kommunen å peke ut en retning for samarbeidet, samt klekke ut en strategi.