Som VOL skriver søndag stuper fraværet ved de videregående skolene i Nordland etter innføringa av ny fraværsgrense. For å få karakter i et fag, kan ikke elevene ha mer enn 10 prosent udokumentert fravær med den nye ordninga.

I Nordland er det skolene på Fauske og i Hadsel som har størst nedgang i antall fraværstimer. Elevene i Hadsel har 48 prosent mindre fravær mellom 1. august og 17. november, sammenlignet med samme periode året før.

Ved Sortland videregående skole er reduksjonen i fraværet på 36 prosent, i Andøy er den 26 prosent, viser tall fra Nordland fylkeskommune.

Fra seks til tre prosent

Det er rektor Inge Holm naturligvis fornøyd med.

– Vi hadde forventet at tallene skulle bli bedre med den nye fraværsgrensa, men ei halvering blir vi veldig stolt og glad over, sier Holm til VOL.

Skolen har ligget på mellom seks og sju prosent fravær de siste årene. Nå ligger de rett over tre prosent fravær.

– Det går ned på alle studieretninger, men vi ser at ved en del yrkesprogrammer, hvor vi har hatt en god del fravær, har det vært en utrolig tilstedeværelse, sier Holm.

Også andre tiltak

Han sier fraværsregelen nok har mye av æren for utviklingen, men at de også har mange andre gode tiltak som virker inn.

– Det er en kombinasjon av de nye reglene og at vi selv har mange gode programmer for å være tett på elevene, sier Holm.

Blant annet har de en mentorordning hvor elevene kobles sammen og passer på hverandre. På studiested Melbu har det også vær konkurranser internt mellom klassene om å ha minst fravær, med premiering.

– Dette er et øyeblikksbilde. Det blir derfor veldig spennende å hvordan utviklinga slår ut på fraværet gjennom et helt år, men også på elevenes resultater, sier Holm.

Stressfaktor

– Har dere så langt merket utfordringer med fraværsgrensa?

– Utfordringa med ei slik grense er blant annet at du får mange enkeltsaker hvor du må vurdere hva som er gyldig fravær eller skulk. Fra elevene melder mange at de ikke har problemer med fraværsgrensa, mens noen forteller at de blir utrolig av den. At selve grensa blir en stressfaktor. Men jeg tror at når vi har kjørt dette i ett år og elevene har blitt vant til det, vil det roe seg, sier rektoren.